Είναι καλό το ανθρακούχο νερό για τα παιδιά; Τα υπέρ και τα κατά

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν «είναι καλό το ανθρακούχο νερό για τα παιδιά», ειδικά για τα δόντια και την πέψη. Άλλοι γονείς προτιμούν το ανθρακούχο νερό για τα παιδιά τους ως μια επιλογή ενός δροσιστικού ποτού χωρίς ζάχαρη, καφεΐνη ή άλλες χημικές ουσίες που είναι κοινές στα αναψυκτικά.

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τα παιδιά —ιδιαίτερα σε σύγκριση με την κατανάλωση αναψυκτικού με ζάχαρη ή γλυκαντικά — αλλά με μέτρο, λέει η Amy Reed, MS, RD, CSP, LD, παιδοδιαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στο verywellfamily.com.

Τι είναι το ανθρακούχο νερό;

Γενικά, το ανθρακούχο νερό είναι νερό με φυσαλίδες. Τα διαφορετικά ανθρακούχα νερά έχουν περισσότερο ή λιγότερο αναβρασμό. Μπορούν να είναι απλά ή εμποτισμένα με μια ποικιλία από αρώματα, αλάτι (νάτριο) και/ή άλλα μέταλλα. Ορισμένα προϊόντα με αφρώδη νερό έχουν επίσης καφεΐνη ή άλλα συστατικά που ενισχύουν την ενέργεια τους.

Το νερό που είναι ανθρακούχο έχει αέριο διοξείδιο του άνθρακα (C02) και περιέχει νάτριο και πρόσθετα μέταλλα σε αυτό.

Άλλα νερά έχουν πρόσθετο ανθρακικό, αλλά χωρίς πρόσθετα μέταλλα. Συχνά προστίθενται γεύσεις, όπως φρούτα, λαχανικά ή βότανα.

Το ανθρακούχο μεταλλικό νερό προέρχεται από μια φυσική πηγή ή πηγάδι. Αυτός ο τύπος ανθρακούχου νερού περιέχει επίσης μέταλλα, όπως νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Μερικές φορές, προστίθεται περαιτέρω ενανθράκωση για να αυξηθούν οι φυσαλίδες.

Είναι το ανθρακούχο νερό καλό για τα παιδιά;

Γενικά, το πόσιμο ανθρακούχο νερό έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Τα αρνητικά είναι πιο έντονα στα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί γιατροί, διατροφολόγοι και οδοντίατροι συνιστούν να αποφεύγετε εντελώς αυτά τα ποτά ή να τα περιορίζετε σε μια περιστασιακή απόλαυση.

Το κύριο πλεονέκτημα του ανθρακούχου νερού είναι πραγματικά ότι δεν έχει ζάχαρη. Το ανθρακούχο νερό προσφέρει την απόλαυση ενός αναβράζοντος ροφήματος που μοιάζει με αναψυκτικό, χωρίς ζάχαρη και θερμίδες.

Αυτό το γεγονός έχει σημασία γιατί τα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των χυμών και των αθλητικών ποτών, είναι ένας μεγάλος παράγοντας της αυξανόμενης επιδημίας παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντικατάσταση ενός ζαχαρούχου ποτού με ανθρακούχο νερό μπορεί να θεωρηθεί ως κέρδος.

Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να αναπτυχθούν διατροφικά ελλείμματα εάν τα ποτά με φυσαλίδες αντικαταστήσουν πιο υγιεινές επιλογές, όπως το γάλα και το νερό. Στην ιδανική περίπτωση, αυτές οι επιλογές θα πρέπει να είναι τα κύρια ποτά στη συνήθη διατροφή του παιδιού, λέει η Reed.

«Η συμβουλή μου είναι να σκεφτείτε το ανθρακούχο νερό ως απόλαυση», λέει η Mary Hayes, MD, παιδοδοντίατρος στο Σικάγο του Ιλινόις και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας (ADA). Η περιστασιακή κατανάλωση που δεν γίνεται συνηθισμένη είναι απίθανο να δημιουργήσει πρόβλημα, προσθέτει.

Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση αυτών των ποτών μπορεί τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφή, τη δύναμη των οστών και την υγεία του πεπτικού συστήματος, λέει ο Δρ Jonathan Shenkin, παιδοδοντίατρος στην Augusta του Maine.

Επιπτώσεις στη Διατροφή

Συνολικά, η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ανθρακούχων ποτών, με άγλυκο ανθρακούχο νερό είναι μια βελτιωμένη επιλογή, λέει η Reed. Αλλά, να θυμάστε ότι το ανθρακούχο νερό δεν προσφέρει από μόνο του θρεπτικά οφέλη.

Ένα τεράστιο πιθανό μειονέκτημα για τα παιδιά είναι ο κίνδυνος να πίνουν αυτό το νερό αντί για πιο υγιεινές επιλογές, όπως γάλα και φρέσκους χυμούς.

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού ενός μικρού παιδιού . Αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη για πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, καθώς το στομάχι τους είναι μικρό.

Εάν τα μικρά παιδιά λαμβάνουν ανθρακούχο νερό στη θέση του κανονικού νερού, μπορεί επίσης να μην αποκτήσουν γεύση για το απλό νερό, κάτι που είναι σημαντικό για την υγιή ενυδάτωση, προειδοποιεί ο Δρ Shenkin. Επιπλέον, ορισμένα ανθρακούχα νερά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

«Εάν ένα παιδί πίνει μεγάλες ποσότητες ανθρακούχου νερού, οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν αυτό με τη λιγότερη ποσότητα νατρίου», συνιστά ο Ριντ.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) τονίζει τη σημασία της ενθάρρυνσης των παιδιών να επιλέγουν καθαρό νερό όταν διψούν. Στην ιδανική περίπτωση, τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών θα πρέπει να πίνουν 4 φλιτζάνια νερό ή γάλα την ημέρα, τα παιδιά 4 έως 8 ετών χρειάζονται 5 φλιτζάνια την ημέρα και τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται 7 έως 8 φλιτζάνια ημερησίως.

Επίδραση σε δόντια και οστά

Το ανθρακούχο νερό είναι ελαφρώς όξινο, επομένως η υπερκατανάλωση μπορεί να εκπλύνει το ασβέστιο και να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας, επηρεάζοντας τόσο τα οστά όσο και τα δόντια.

Αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να μετριαστεί με την επιλογή μη αρωματικών επιλογών, καθώς αρώματα, όπως τα εσπεριδοειδή, συχνά προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερη οξύτητα, λέει ο Δρ. Jean Beauchamp, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής (AAPD).

«Αν το παιδί σας πρόκειται να πιει αρωματισμένο ανθρακούχο νερό», λέει ο Δρ Beauchamp, «κάντε το σε ένα γεύμα, καθώς η οξύτητα θα αραιωθεί με το φαγητό που τρώει». Επιπλέον, πολλά ποτά που διατίθενται στο εμπόριο, όπως τα αθλητικά ποτά, είναι επίσης όξινα και δυνητικά επιβλαβή για τα δόντια.

Επίδραση στην πέψη

Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών μπορεί να έχει μικτά αποτελέσματα στην πέψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ηρεμήσει μια στομαχική διαταραχή και υπάρχουν ακόμη και μερικές μικρές μελέτες που έχουν δείξει ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχου νερού μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές διαταραχές, ειδικά σε μικρά παιδιά.

“Τα ανθρακούχα ποτά έχουν ως αποτέλεσμα την κατάποση αέρα, που προκαλεί αέρια. Κάθε παιδί μπορεί να ανταποκρίνεται διαφορετικά. Εάν το παιδί σας παραπονιέται για αυξημένα αέρια, φούσκωμα ή υπερβολικό ρέψιμο, τότε η πρόσληψη ανθρακούχου νερού πρέπει να μειωθεί”, συμβουλεύει η Reed.

Επιπλέον, εάν το παιδί σας έχει τροφικές αλλεργίες, κοιτάξτε την πηγή οποιουδήποτε αρώματος, συμβουλεύει ο Reed. Τα συστατικά αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων.

Τελικά, μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πότε (ή εάν) θα εισάγετε το ανθρακούχο νερό στη διατροφή του παιδιού σας. Μικρές ποσότητες που σερβίρονται περιστασιακά και δεν αντικαθιστούν το νερό ή το γάλα είναι απίθανο να δημιουργήσουν διατροφικό πρόβλημα ή άλλο πρόβλημα υγείας.

Αλλά, να θυμάστε ότι η τακτική κατανάλωση αυτών των ποτών κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί την πιθανότητα για πιο σοβαρά προβλήματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, στομαχικές διαταραχές και κακές διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης

Το μυστικό για μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης Κ – Σε 9 τροφές θα την βρείτε

Τι θα γίνει με τις μάσκες και τον εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.