Το τίμημα του υπάκουου παιδιού

Κάθε γονιός θέλει ένα ήσυχο και υπάκουο παιδί, όπως ακριβώς ήθελαν και οι γονείς του για εκείνον. Μήπως, όμως, όλη αυτή η επιθυμία της «τελειότητας» έχει τίμημα; Κι όμως μπορεί να έχει, όπως εξηγεί η Parent Coach και Επιμορφώτρια Θετικής Διαπαιδαγώγησης, Ραφαέλα Μιχαηλίδου.

Σε ανάρτησή της παραθέτει όλα εκείνα τα γνωρίσματα που στοιχειοθετούν την συμπεριφορά ενός «τέλειου» παιδιού και μετέπειτα την αντίστοιχη ως ενήλικα.

Τα ήσυχα, υπάκουα, εύκολα παιδιά, σαν παιδιά δεν ενοχλούν κανέναν, δεν δοκιμάζουν τα όριά τους, δεν «παραφέρονται», δεν «βαραίνουν» κανέναν με τα συναισθήματά τους και κάνουν πάντα αυτό που τους λένε.

Τα παιδιά αυτά ως ενήλικες

Αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας, ως ενήλικες κυνηγούν την τελειότητα, καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, βάζουν τις ανάγκες των γύρω τους πάνω από τις δικές τους, έχουν την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα και δεν μπορούν να βάλουν όρια, από φόβο μην απογοητεύσουν κάποιον και χωρίς να κατακλύζονται από τύψεις.

Στην ανάρτησή της η κ. Μιχαηλίδου συμπληρώνει: «Αν ήσουν το παιδί εύκολο, το ήσυχο, το υπάκουο παιδί της οικογένειας, τότε η ανάρτηση αυτή είναι για σένα.

Αν είσαι γονέας που εστιάζει στην τυφλή υπακοή, που επιθυμεί το παιδί του να είναι πάντα ήρεμο και συγκρατημένο, αυτή η ανάρτηση είναι για σένα, επίσης.

Πόσες γενιές μεγάλωσαν με αυτές τις αξίες; Να είμαστε υπάκουα παιδιά, να μην κουράζουμε τους γύρω μας με τα συναισθήματα μας, να ξεβολευόμαστε εμείς για να βολεύονται οι άλλοι, να βάζουμε τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές μας, να μην αρνούμαστε.

Και μεγαλώνουμε. Γινόμαστε ενήλικες τελειομανείς, θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα και τους πάντες, τρέμουμε στην ιδέα να βάλουμε όρια και να πούμε όχι, γιατί έχουμε μάθει ότι μας αποδέχονται και μας αγαπάνε μόνο όταν λένε ναι. Καταπιεζουμε τα συναισθήματα μας γιατί έχουμε μάθει ότι οι άλλοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να τα διαχειριστούν, και στην πορεία ούτε και εμείς μαθαίνουμε πως να τα αντιμετωπίζουμε.

…και μετά γινόμαστε γονείς

Και μετά γινόμαστε γονείς. Και φοβόμαστε το ξέσπασμα του παιδιού, δεν μπορούμε να το ακούμε να κλαίει γιατί το κλάμα είναι κάτι κακό, είναι αδυναμία. Και καταπιέζουμε και τα δικά του συναισθήματα, του μαθαίνουμε να είναι πάντα χαρούμενος για να χαίρονται οι γύρω του. Να μην δημιουργεί προβλήματα γιατί ενοχλεί τους γύρω του. Ότι η αγάπη και η αποδοχή έρχονται με όρους.

Έχω λοιπόν μια συμβουλή και μια ερώτηση για σένα σήμερα.
Η ερώτηση μου είναι: Αξίζει το τίμημα που πληρώνουν τα παιδιά αυτά, μακροπρόθεσμα;

Και η συμβουλή μου είναι

Ας ξεβολευτούμε εμείς και οι γύρω μας, για να μεγαλώσουμε ενήλικες συναισθηματικά υγιείς, με ενσυναίσθηση, υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ενήλικες που στέκονται στα πόδια τους.

Σημείωση: Δεν εννοώ εδώ ότι όλα τα παιδιά που είναι υπάκουα είναι καταπιεσμένα. Υπάρχουν παιδιά από τη φύση τους πιο «εύκολα».

Η διαφορά δεν φαίνεται στη συμπεριφορά του παιδιού, αλλά στην συμπεριφορά του γονέα»

Πηγή: Wholesome Parenting – Ραφαέλα Μιχαηλίδου

Διαβάστε επίσης

Τι είναι το sex fasting; Γιατί η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν το εφαρμόζει συχνά;

Τρία ή έξι γεύματα την ημέρα; Τι απαντά η ειδικός;

Μείωση 21% σε θανάτους και 15% σε νέα περιστατικά κορονοϊού παγκοσμίως

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.