Πλεύρης: Ανησυχoύμε για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στο εξωτερικό

Την ανησυχία του για την έξαρση οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Κανένα κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά που να μην οφείλεται σε ιούς ηπατίτιδας, ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, είπε μιλώντας το πρωί της Μ. Τρίτης στην τηλεόραση του Σκάι.

Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

«Την Κυριακή πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ και έχουμε ενημερώσει όλα τα τμήματα για να παρακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιο κρούσμα στη χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση, ώστε αν και εφόσον έχουμε μία τέτοια εξέλιξη να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε ταχύτατα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο ΕΟΔΥ με χθεσινή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως εμετοί, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Διαβάστε επίσης

Τα μωρά βλέπουν, όταν γεννιούνται; Αλλάζουν χρώμα τα μάτια τους; Απαντήσεις σε κλασικούς μύθους για την όραση

Ο τρελός τρόπος που ο Mark Ruffalo ανακάλυψε ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.