Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί; Από βρέφη και νήπια μέχρι παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους, οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν πόσες ώρες ύπνου συνιστώνται. Αν και είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από το ένα παιδί στο άλλο, υπάρχουν μερικές βασισμένες στην επιστήμη οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας κοιμάται τον ύπνο που χρειάζεται για να μεγαλώσει, να μάθει και να παίξει.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) παρέχει μερικές χρήσιμες οδηγίες σχετικά με το πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους. Λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τις συνολικές ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο. Επομένως, εάν το παιδί σας κάνει ύπνους, μικρής διάρκειας, θα πρέπει να το λάβετε υπόψη, όταν αθροίσετε τις ώρες ύπνου του/της.

4-12 μηνών 12-16 ώρες το 24ωρο

1-2 ετών 11-14 ώρες το 24ωρο

3-5 ετών 10-13 ώρες το 24ωρο

6-12 ετών 9-12 ώρες το 24ωρο

13-18 ετών 8-10 ώρες το 24ωρο

Εάν αυτοί οι αριθμοί σας εκπλήσσουν, δεν είστε μόνοι. Η τακτική στέρηση ύπνου οδηγεί συχνά σε ορισμένες πολύ δύσκολες συμπεριφορές και προβλήματα υγείας – ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, υπέρταση, παχυσαρκία, πονοκεφάλους και κατάθλιψη. Τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά έχουν πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερες σχολικές επιδόσεις, συμπεριφορά, μνήμη και ψυχική υγεία, αναφέρει το healthychildren.com

Υγιείς συνήθειες ύπνου

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), ενθαρρύνει τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους αναπτύσσουν καλές συνήθειες ύπνου από την αρχή.

Κάντε τον επαρκή ύπνο ως προτεραιότητα της οικογένειας

Κατανοήστε τη σημασία του να κοιμάστε αρκετά και πώς ο ύπνος επηρεάζει τη συνολική υγεία εσάς και των παιδιών σας. Να θυμάστε ότι είστε πρότυπο για το παιδί σας. δώσει ένα καλό παράδειγμα. Το να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα με τον έφηβό σας για να επεξεργαστείτε το χαρτί του ή να τραβάτε μόνοι σας ένα ολονύκτιο για τη δουλειά δεν στέλνει πραγματικά το σωστό μήνυμα. Το να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα για τον εαυτό σας δείχνει στα παιδιά σας ότι είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής—όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση.

Διατηρήστε στο παιδί μια τακτική καθημερινή ρουτίνα

Η ίδια ώρα αφύπνισης, ώρες γευμάτων, ώρα ύπνου και ώρες παιχνιδιού θα βοηθήσουν το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές και άνετο και θα βοηθήσει στην ομαλή ώρα του ύπνου. Για τα μικρά παιδιά, βοηθάει να ξεκινούν νωρίς με μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως πινέλο, βιβλίο, κρεβάτι. Βεβαιωθείτε ότι οι ρουτίνες ύπνου που χρησιμοποιείτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί όπου κι αν βρίσκεστε.

Να είστε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν ενδιαφέρουσες και ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας και του καθαρού αέρα.

Παρακολούθηση χρόνου οθόνης

Το AAP συνιστά να κρατάτε όλες τις οθόνες, τηλεοράσεις, υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, tablet και τηλέφωνα μακριά από τα παιδικά υπνοδωμάτια, ειδικά τη νύχτα. Για να αποφύγετε τη διαταραχή του ύπνου, απενεργοποιήστε όλες τις οθόνες τουλάχιστον 60 λεπτά/1 ώρα πριν τον ύπνο. Δημιουργήστε ένα Οικογενειακό Σχέδιο Χρήσης Πολυμέσων και θέστε όρια σχετικά με τη χρήση πριν από τον ύπνο

Δημιουργήστε ένα υπνοδωμάτιο και ένα ασφαλές περιβάλλον που υποστηρίζει τον ύπνο

Χαμηλώστε τα φώτα πριν τον ύπνο και ελέγξτε τη θερμοκρασία στο σπίτι. Μην γεμίζετε το κρεβάτι του παιδιού σας με παιχνίδια. Κρατήστε το κρεβάτι του παιδιού σας μέρος για ύπνο, αντί για παιχνίδι. Ένα ή δύο πράγματα – μια αγαπημένη κούκλα ή μια αρκούδα, μια κουβέρτα ασφαλείας – είναι εντάξει και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους αποχωρισμού. Δείτε Κατάλληλες τοποθεσίες ύπνου για περισσότερες πληροφορίες ειδικά για μωρά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Συνειδητοποιήστε ότι οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο, όχι λιγότερο. Οι κύκλοι ύπνου-αφύπνισης αρχίζουν να αλλάζουν έως και δύο ώρες αργότερα στην αρχή της εφηβείας. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα λύκεια απαιτούν από τους μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο νωρίτερα και νωρίτερα. Το AAP υποστηρίζει ότι τα σχολεία μέσης και γυμναστικής καθυστερούν την έναρξη των μαθημάτων στις 8:30 π.μ. ή αργότερα. Είναι σημαντικό οι γονείς και οι τοπικές σχολικές επιτροπές να συνεργαστούν για να εφαρμόσουν τις ώρες έναρξης του γυμνασίου που επιτρέπουν στους έφηβους να έχουν τον υγιεινό ύπνο που χρειάζονται.

Μην βάζετε το μωρό σας στο κρεβάτι με ένα μπουκάλι χυμό, γάλα ή φόρμουλα. Το νερό είναι εντάξει. Οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό στο μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών από το μπιμπερό. Ταΐστε ή θηλάστε το μωρό σας και μετά αφήστε το να κοιμηθεί.

Μην αρχίσετε να δίνετε στερεά πριν από την ηλικία των 6 μηνών περίπου. Το να ξεκινήσετε τη στερεά τροφή νωρίτερα δεν θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμάται όλη τη νύχτα. Στην πραγματικότητα, εάν δώσετε στο μωρό σας στερεά προτού το σύστημά του προλάβει να τα αφομοιώσει, μπορεί να κοιμηθεί χειρότερα εξαιτίας ενός πόνου στην κοιλιά.

Αποφύγετε τον υπερβολικό προγραμματισμό. Εκτός από την εργασία, πολλά παιδιά σήμερα έχουν προγραμματίσει βραδινές δραστηριότητες (δηλαδή, αθλητικά παιχνίδια, μαθήματα, ραντεβού κ.λπ.) που θέτουν προκλήσεις για έναν καλό ύπνο. Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε και δώστε στα παιδιά σας τον χρόνο διακοπής που χρειάζονται.

Μάθετε να αναγνωρίζετε προβλήματα ύπνου

Τα πιο κοινά προβλήματα ύπνου στα παιδιά περιλαμβάνουν δυσκολία ύπνου, νυχτερινά ξυπνήματα, ροχαλητό, στάσιμο και αντίσταση στο κρεβάτι, άπνοια ύπνου και δυνατή ή βαριά αναπνοή κατά τον ύπνο.

Μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας ή τον πάροχο παιδικής φροντίδας σχετικά με την εγρήγορση του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να εκδηλωθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα παιδί με ανεπαρκή ή κακής ποιότητας ύπνο μπορεί να δυσκολεύεται να προσέξει ή να «χωρίσει» στο σχολείο. Ενημερώστε τον δάσκαλο του παιδιού σας ότι θέλετε να ενημερωθείτε για τυχόν αναφορές ότι το παιδί σας αποκοιμήθηκε στο σχολείο, καθώς και για τυχόν προβλήματα μάθησης ή συμπεριφοράς.

Μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για τον ύπνο. Συζητήστε τις συνήθειες και τα προβλήματα ύπνου του παιδιού σας με τον παιδίατρό σας, καθώς τα περισσότερα προβλήματα ύπνου αντιμετωπίζονται εύκολα. Μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου ή να έχει πρόσθετες προτάσεις για τη βελτίωση των συνηθειών ύπνου του παιδιού σας.

Διαβάστε επίσης 

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη μαθησιακή δυσκολία που αντιμετωπίζει

Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι γονείς; Ποιοι διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους καλύτερα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.