15 εντελώς ξεπερασμένες συμβουλές για το μωρό

Όταν έρχεται στη ζωή το μωρό σας, φαίνεται ότι όλοι ξέρουν τι είναι καλύτερο για εσάς και το παιδί σας και θα ακούσετε πολλές ξεπερασμένες συμβουλές.

Μόλις γίνετε γονείς θα γίνετε αποδέκτες μιας σειράς ανεπιθύμητων συστάσεων, πολλές από τις οποίες είναι πια ξεπερασμένες συμβουλές για το μωρό, καθώς μεγάλο μέρος της “χθεσινής σοφίας” έχει αποδειχτεί αναληθής.

Υπάρχουν 15 γνωστές παροτρύνσεις και συμβουλές για το μωρό προς τους νέους γονείς, που έχουν κριθεί στο πέρασμα των χρόνων και της επιστημονικής αξιοπιστίας ως ξεπερασμένες και παρωχημένες.

Δείτε 15 ξεπερασμένες συμβουλές για γονείς:

“Τα βρέφη πρέπει να λούζονται καθημερινά”

Τα μωρά δεν μυρίζουν από τον ιδρώτα όπως οι ενήλικες, επομένως χρειάζονται μπάνιο κάθε δύο ή τρεις ημέρες (εκτός αν υπάρξει μια μεγάλη έκρηξη στην πάνα). Εάν θέλετε το καθημερινό μπάνιο να είναι μέρος της ρουτίνας σας, οι παιδίατροι συμφωνούν.

15 εντελώς ξεπερασμένες συμβουλές για το μωρό

 

“Όταν το μωρό στέκεται ή αναπηδά στην αγκαλιά σας μπορεί να έχει αργότερα πρόβλημα στα πόδια”

Το παιδί σας δεν θα μάθει πως να στέκεται όρθιο αναπηδώντας πάνω σας. Αυτός είναι ένας παλιός μύθος. Τα μωρά μαθαίνουν πώς να αντέχουν το βάρος στα πόδια τους και να βρίσκουν το κέντρο βάρους τους, οπότε το να αφήνετε το παιδί σας να στέκεται ή να αναπηδά είναι διασκεδαστικό αλλά βοηθά και στην ανάπτυξη.

“Η κλασική μουσική θα αυξήσει το IQ του μωρού”

Αν και η μουσική πάντα κάνει καλό στη ζωή ενός μικρού, καμία έρευνα δεν έχει βρει ότι το αν ένα μωρό ακούει κλασική μουσική θα έχει σημαντικά οφέλη στην τόνωση του εγκεφάλου.

“Αν παίρνετε αγκαλιά το μωρό σας όποτε κλαίει θα το κακομάθετε”

Μία από τις πιο διαδεδομένες ξεπερασμένες συμβουλές για το μωρό. Τα μωρά ηλικίας κάτω των 4 μηνών έχουν ελάχιστες στρατηγικές αυτοελέγχου. Όταν τα παίρνετε αγκαλιά όταν κλαίνε τα βοηθά να μάθουν ότι οι γονείς θα είναι πάντα εκεί για να τα φροντίζουν.

15 εντελώς ξεπερασμένες συμβουλές για το μωρό

“Τα μωρά πρέπει να ξυπνούν τη νύχτα για αλλαγή της βρεγμένης πάνας”

Τα ούρα είναι αποστειρωμένα και οι σημερινές πάνες είναι τόσο απορροφητικές που καλό είναι να μην ξυπνάνε γι αυτό το λόγο και δεν πειράζει να μείνει όλη νύχτα με τη βρεγμένη πάνα. Ωστόσο, αν μείνει για πολύ ώρα η πάνα με τα κακάκια μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη, ειδικά στα κοριτσάκια — οπότε αλλάξτε την.

“Μην εφαρμόζετε ποτέ αντηλιακό σε βρέφη κάτω των 6 μηνών”

Αν και είναι καλύτερο να κρατάτε το μικρό σας μακριά από τις επικίνδυνες ακτίνες UV, μπορείτε και πρέπει να βάλετε αντηλιακό στο παιδί σας εάν είναι στον ήλιο. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο αντίδρασης στο αντηλιακό.

Πώς όμως πρέπει να εφαρμόσετε το εν λόγω αντηλιακό; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), μια μινιμαλιστική προσέγγιση είναι η καλύτερη: «Χρησιμοποιήστε αντηλιακό σε μικρές περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο [και τα χέρια], εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα προστατευτικά ρούχα και σκιά. Τα μωρά πρέπει να είναι στη σκιά, κάτω από ένα δέντρο, μια ομπρέλα ή την τέντα του καροτσιού».

“Να αποστειρώνονται όλα τα μπιμπερό και οι θηλές για μωρά κάτω των 3 μηνών”

Ναι, πρέπει να αποστειρώσετε τα μπουκάλια και τις θηλές όταν τα βγάλετε για πρώτη φορά από τη συσκευασία, αλλά μετά από αυτό, το πλύσιμο με σαπούνι και νερό κάνει καλή δουλειά. Μπορείτε επίσης να τα περάσετε από το πλυντήριο πιάτων. Τα μωρά εκτίθενται σε πολύ περισσότερα μικρόβια από αυτά που έχει ένα καλά πλυμένο μπουκάλι ή θηλή.

“Ο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμηθεί ένα βρέφος είναι μπρούμυτα”

Η πιο ασφαλής στάση ύπνου για ένα μωρό είναι ανάσκελα. Στο παρελθόν, οι γιατροί ανησυχούσαν ότι τα μωρά μπορεί να πνιγούν από το σάλιο τους αν δεν ήταν ξαπλωμένα μπρούμυτα ή στο πλάι, αλλά οι μελέτες τελικά συνέδεσαν αυτές τις θέσεις με υψηλότερα ποσοστά Συνδρόμου Αιφνιδίου Θανάτου .

“Τα μωρά κοιμούνται καλύτερα σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο”

Αν και μερικά παιδιά πραγματικά κοιμούνται ελαφρά, τα περισσότερα τα καταφέρνουν καλά με το θόρυβο του περιβάλλοντος και λίγο φως. Επιπλέον, αν το μικρό σας συνηθίσει σε ήχους και φώτα, μπορεί να είναι πιο πρόθυμο να κοιμάται σε οποιεσδήποτε καταστάσεις.

15 εντελώς ξεπερασμένες συμβουλές για το μωρό

“Τα δημητριακά ρυζιού βοηθούν να κοιμηθεί”

Περιμένετε την εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι να περάσουν 4 έως 6 μήνες. Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα μωρά που λαμβάνουν στερεά τρόφιμα πριν από τους 4 μήνες κοιμούνται πιο άσχημα από τα παιδιά που τρέφονται με γάλα – και μελέτες έχουν αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ της πρώιμης εισαγωγής στερεών και της παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους.

“Είναι κρίσιμο να έχετε για το μωρό σας ένα αυστηρό πρόγραμμα σίτισης”

Αν και το να έχετε ένα πρόγραμμα μπορεί να έχει νόημα, είναι καλύτερο να ταϊζετε το μωρό σας όποτε πεινάει, καθώς οι εσωτερικές ενδείξεις πείνας των βρεφών θα τους πουν πότε πεινούν και πότε είναι χορτάτα. Επιπλέον, βάζοντας το παιδί σας σε ένα πρόγραμμα σίτισης, μπορεί να επηρεάσετε αρνητικά τις εγγενείς υγιεινές διατροφικές συνήθειες του μικρού σας.

“Τα βρέφη χρειάζονται παπούτσια με σκληρή σόλα για να προστατεύουν τα δάκτυλά τους και να διατηρούν τα πόδια τους σωστά ευθυγραμμισμένα”

Τα μωρά χρησιμοποιούν τα δάχτυλα των ποδιών τους για να πιάνουν τις επιφάνειες, επομένως θα πρέπει να είναι σε εσωτερικούς χώρους χωρίς παπούτσια. Για τους εξωτερικούς χώρους, πάρτε ένα παπούτσι με καλό κράτημα στη σόλα—τα παπούτσια με σκληρή σόλα μπορεί να γλιστράνε.

“Τα μωρά πρέπει να κάνουν κακάκια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα”

Άλλη μία από τις ξεπερασμένες συμβουλές. Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι ένα μωρό έχει δυσκοιλιότητα ενώ δεν έχει, λέει ο Andrew Adesman, MD, επικεφαλής της αναπτυξιακής και συμπεριφορικής παιδιατρικής στο Schneider Children’s Hospital στη Νέα Υόρκη στο parents.com. Τα νεογέννητα συχνά έχουν, αλλά μπορεί να έχουν κενώσεις κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες σε ηλικία περίπου 2 μηνών έως 3 μηνών, λέει. Ωστόσο, εάν οι κενώσεις είναι πολύ σκληρές και μία ή δύο την εβδομάδα ή βλέπετε αίμα στην πάνα, καλέστε τον παιδίατρό σας.

15 εντελώς ξεπερασμένες συμβουλές για το μωρό

“Το να αγγίζετε το μαλακό σημείο στο πάνω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό του”

Το μαλακό σημείο, στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού σας είναι ένα άνοιγμα – που καλύπτεται από το δέρμα – στο κρανίο και το οποίο πάλλεται, τρομάζοντας κάποιους γονείς. «Είναι ευάλωτο το σημείο, αλλά ο εγκέφαλος στην πραγματικότητα είναι αρκετά καλά προστατευμένος», λέει ο Δρ. Adesman. Το μπροστινό μαλακό σημείο συνήθως κλείνει σε ηλικία περίπου 1 έτους, ενώ το μικρότερο μαλακό σημείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού κλείνει συνήθως σε 2 έως 3 μήνες.

“Το κρύο κάνει τα μωρά να αρρωσταίνουν”

Αν και το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται κάποια βοήθεια για τη ρύθμιση της εσωτερικής του θερμοκρασίας, ο κρύος καιρός δεν θα αρρωστήσει το παιδί σας. Οι ιοί και τα βακτήρια το κάνουν αυτό.

Διαβάστε επίσης

Α. Γούλας ιατρός – ιατροδικαστής, καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ: Η κεταμίνη δίνεται πριν από το χειρουργείο – Μπορεί να σκοτώσει

Υψηλότερος ο κίνδυνος κατά 40% για σακχαρώδη διαβήτη ένα έτος μετά από COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.