Χυμός, κομπόστα ή φρέσκα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή για να πάρει βιταμίνες το παιδί μου;

Πολλές είναι οι απορίες των γονιών σε σχέση με τη διατροφή των παιδιών της, πόσο μάλιστα που τα Ελληνόπουλα βρίσκονται πρώτα στις ευρωπαίκές λίστες παχυσαρκίας. Βέβαια, αυτό καθόλου δεν μειώνει την προσπάθεια όλων μας, τα παιδιά μας να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθημερινά. Και μια εύλογη απορία είναι η εξής: Χυμός, κομπόστα ή φρέσκα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή για να πάρει βιταμίνες το παιδί μου;

Αν η μορφή με την οποία ένα παιδί θα καταναλώσει την επιθυμητή ποσότητα φρούτων και λαχανικών τίθεται στην επιλογή των γονιών, η Ιουλία Χαριστού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

«Οι φυσικοί χυμοί από φρέσκα φρούτα περιέχουν τις ίδιες συγκεντρώσεις βιταμινών, μετάλλων και άλλων φυτοχημικών ουσιών με τα ίδια τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ είναι εύγευστοι, εύπεπτοι και τονωτικοί.

Υστερούν όμως σε φυτικές ίνες και γι’ αυτό καλό είναι να παρασκευάζονται στο μπλέντερ για να διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου ή του λαχανικού από το οποίο προέρχονται.

Πού υστερούν οι χυμοί από το ίδιο το φρούτο

Αναμφισβήτητα, έχουν θρεπτική αξία όχι όμως ίση με το φρούτο, γιατί αυτό δίνει και άπεπτες φυτικές ίνες. Σε άλλο σημείο που πλεονεκτεί το φρούτο είναι το γεγονός ότι τρώγεται αργά ενώ ο χυμός πίνεται γρήγορα».

Όσο για τη λύση της κομπόστας, η κ. Χαριστού τονίζει ότι «τα φρούτα σε κομπόστα προσφέρουν την ίδια ποσότητα σε φυτικές ίνες αλλά δεν έχουν καθόλου βιταμίνες, καθώς τα φρούτα έχουν υποστεί βρασμό.

Επίσης “κουβαλούν” πολλές θερμίδες, γιατί οι κομπόστες έχουν ζάχαρη. Βέβαια, αν το παιδί καταναλώνει φρέσκα φρούτα μέσα στην ημέρα μπορεί να καταναλώσει και φρούτα κομπόστα ως επιδόρπιο».

Διαβάστε επίσης

Η παχυσαρκία και οι συνέπειές της: Nέα μελέτη αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα

Δείτε πού θα κάνετε σήμερα Κυριακή δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ

Παιδικός καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.