Γιατί το παιδί μου εμφανίζει καθυστερημένη ανάπτυξη;

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν πολλούς γονείς είναι το θέμα της ανάπτυξης του παιδιού, δηλαδή το βάρος και το ύψος του. Ως διαταραχή ανάπτυξης ορίζεται η απόκλιση από το φυσιολογικό πρότυπο ανάπτυξης, με βάση τους ειδικούς πίνακες ανάπτυξης των παιδιών, για την ηλικία και το φύλο. Οι πίνακες ανάπτυξης βασίζονται σε μετρήσεις οι οποίες έγιναν σε ομάδες παιδιών της ίδιας φυλής και εθνικότητας.

Η σωματική ανάπτυξη του παιδιού αξιολογείται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ύψος των γονέων , το ιστορικό κυήσεως, το ιστορικό του παιδιού και περιβαλλοντικούς παράγοντες και ειδικά τη διατροφή και άσκηση.

Η αντικειμενική εκτίμηση του αναστήματος γίνεται με την μέτρηση του ύψους των παιδιών με ειδικά αναστημόμετρα.

Πώς υπολογίζεται το ύψος του παιδιού

Το ύψος του παιδιού είναι η συνολική αύξηση του παιδιού την στιγμή της μέτρησης. Για την παρακολούθηση του παιδιού χρησιμοποιούνται οι πίνακες ανάπτυξης με τις εκατοστιαίες θέσεις για το ύψος και τον ρυθμό αύξησης ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Ο ρυθμός αύξησης αντανακλά τη μεταβολή του ύψους στο χρόνο.

Για να υπολογιστεί ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του παιδιού σε εκατοστά/χρόνο χρησιμοποιούνται μετρήσεις που απέχουν μεταξύ τους 6 μήνες.

Πίνακες ανάπτυξης

Οι μετρήσεις των έξι μηνών είναι απαραίτητες γιατί υπάρχουν εποχιακές και άλλες διακυμάνσεις της αύξησης για αποφυγή κάποιου λάθους. Η αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού γίνεται με βάση το ύψος και τον ετήσιο ρυθμό αύξησης τα οποία εκφράζονται σε εκατοστιαίες θέσεις στους πίνακες ανάπτυξης ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του.

Στους πίνακες ανάπτυξης είναι χρήσιμο να σημειώνεται το ύψος των γονέων για να αξιολογηθεί αν το παιδί αναπτύσσεται σύμφωνα με τις κληρονομικές καταβολές.

Τι γίνεται όταν υπάρχουν καθυστερήσεις;

Πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, αλλά όχι μόνο, εμφανίζουν καθυστερημένη ανάπτυξη και έχουν μικρότερο ύψος για την ηλικία τους, σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο.

Η κυριότερη αιτία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, είναι η ανεπαρκής ανάπτυξη του εμβρύου, το οποίο γεννιέται λιποβαρές, είτε πρόωρα, είτε «στην ώρα» του μεν, αλλά χωρίς το φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γκούνταρτζ Ντανέι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 137 χώρες. Η μελέτη δείχνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου σχεδόν ένα παιδί στα τρία (ποσοστό 30%) εμφανίζει καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη.

Οι 5 κυριότεροι παράγοντες κινδύνου

– Ελλιπής εμβρυϊκή ανάπτυξη και πρόωρος τοκετός (σε αυτό οφείλονται περίπου 11 εκατομμύρια περιπτώσεις δίχρονων παιδιών με καθυστερημένη ανάπτυξη, σε σύνολο 44 εκατομμυρίων τέτοιων περιπτώσεων, δηλαδή σχεδόν το 25%).

– Έλλειψη υγιεινών περιβαλλοντικών συνθηκών: νερό, υποδομές υγιεινής και αποχέτευσης, καύση βιομάζας σε κλειστούς χώρους κ.α. (7,2 εκατ. περιπτώσεις ή 16,5%)

– Κακή διατροφή της μητέρας και μόλυνσή της από παθογόνους μικροοργανισμούς.

– Κακή διατροφή του παιδιού και λοιμώξεις του (13,5%).

– Γέννηση παιδιών από έφηβες μητέρες και σε μικρά χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε δύο τοκετούς (λιγότερο από δύο χρόνια).

Διαβάστε επίσης

Αυτές οι τροφές προσφέρουν ομορφιά και υγεία

ΕΜΑ για mRNA εμβόλια: Πολύ σπάνιος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας

Αλλαγές στο χρώμα του σπέρματος – Οι τρεις αποχρώσεις και τι μπορεί να σημαίνουν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.