Ο σύγχρονος γονιός καλείται να αναλάβει το ρόλο του coach – Πώς θα ανταποκριθεί

Σήμερα, ο γονιός εκ των πραγμάτων αναγκάζεται λόγω των τοξικών ερεθισμάτων μέσα στα οποία μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά να αλλάξει και να «εκσυγχρονίσει» τον ρόλο του.

Πλέον κάθε παιδί έχει ανάγκη ένα γονιό «coach» που θα το ενθαρρύνει, θα του δίνει κίνητρα, θα το εμπνέει και θα το βοηθήσει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις της ζωής του από μια νέα προοπτική!

“Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλει στο να αναπτυχθεί στο παιδί μια «εσωτερική πυξίδα». Αυτή θα το καθοδηγεί και θα το καταστήσει έναν ανθεκτικό αρχηγό της ζωής του”, γράφει η εκπαιδευτικός πιστοποιημένη Προπονήτρια Ζωής για Παιδιά-Kids Life Coach Γεωργία Σολωμού.

Έχει αποδειχθεί ότι:

  • η θετική σκέψη,
  • η νοοτροπία ανάπτυξης,
  • η αυτοεκτίμηση,
  • η ψυχική ανθεκτικότητα,
  • η συναισθηματική νοημοσύνη
  • και οι κοινωνικές δεξιότητες

είναι τα κλειδιά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Τα επαγγέλματα που θα κάνουν τα παιδιά μας δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί

Μια πρόσφατη εκτίμηση αναφέρει ότι το 65% των επαγγελμάτων που θα κάνουν τα παιδιά μας δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί. Δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε πώς θα είναι η ζωή για αυτά και σε τι είδος κοινωνία θα ζήσουν.

Επομένως πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι/ες πώς αυτά που μαθαίνουν σήμερα είναι αυτά που χρειάζονται για να πετύχουν και να είναι ευτυχισμένα.

Για να πετύχουν στο αβέβαιο μέλλον, χρειάζονται κάτι περισσότερο από ακαδημαϊκή κατάρτιση. Χρειάζονται την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να μάθουν τα πάντα, την ανθεκτικότητα να συνεχίσουν όταν συναντούν δυσκολίες και τη γνώση ότι έχουν την ευθύνη για το ποιοι είναι, για τις ικανότητες και το μέλλον τους. Χρειάζονται να έχουν τη σωστή νοοτροπία-mindset.

Νοοτροπία ανάπτυξης

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν μια νοοτροπία ανάπτυξης;
Συχνά, ανάμεσα σε άλλα, ένα ημερολόγιο είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια κάθε γονιού-«coach» που θέλει καλλιεργήσει στο παιδί του δεξιότητες ζωής όπως αυτή της νοοτροπίας ανάπτυξης-growth mindset.

Μια νοοτροπία που δίνει στο παιδί ανάμεσα σε άλλα, το θάρρος να κάνει λάθη, να μαθαίνει από αυτά και να τα θεωρεί μέρος της ανάπτυξής του καθώς και να κατανοεί ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του με συνεχή προσπάθεια, εξάσκηση, επιμονή και προσήλωση.

«Είναι καλό να καλλιεργηθεί στα παιδιά ένα φιλικό αίσθημα απέναντι στα λάθη, να τα αντιμετωπίζουν σαν αχώριστο σύντροφο της ζωής τους, ως κάτι που έχει αξία και νόημα» Μαρία Μοντεσσόρι.

Για τις μικρότερε ηλικίες

Σε μικρότερες ηλικίες (+7), μπορείτε να κάνετε την αρχή με ένα ημερολογίο, όπως το «Γέτι +, Ημερολογίο Θετικής Σκέψης», της Μαρίνας Γιώτη, όπου η νοοτροπία ανάπτυξης και προωθείται με απλό, διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο, ενισχύεται η επικοινωνία στην οικογένεια με ιδέες για θέματα προς συζήτηση, προάγεται η αξία της ευγνωμοσύνης, της καλοσύνης και της προσφοράς μέσα από εισηγήσεις για απλά «challenges» και ακονίζεται η κριτική σκέψη με τα «ερωτηματάκια» που υπάρχουν για προβληματισμό.

Επιπλέον προωθείται ο «θετικός αυτοδιάλογος». Αυτό γίνεται τόσο μέσω των «ρητών της ημέρας» άλλα και μέσω αυτών που το ίδιο το παιδί καλείται να γράψει και να επαναλάβει στον εαυτό του.

Ο «θετικός αυτοδιάλογος» λειτουργεί ως μέσο επαναπρογραμματισμού του υποσυνείδητου με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός καινούριου συστήματος πεποιθήσεων το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αυτοεικόνας του παιδιού και συνάμα καλύτερες επιλογές από μέρους.

Η σημασία του επαίνου

Σημασία πρέπει να δίνεται και στη μορφή του επαίνου που παρέχεται στα παιδιά και ο οποίος μπορεί να ενδυναμώσει ή να αποδυναμώσει την καλλιέργεια της νοοτροπίας ανάπτυξης. Ο έπαινος πρέπει να δίνει έμφαση στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα.

‘Ένας απλός τρόπος είναι να επαινούμε αυτά που βλέπουμε να κάνει το παιδί κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του. Αν παραδείγματος θα το επαινέσουμε για τη συμπλήρωση του ημερολογίου θα μπορούσαμε να πούμε.

“Χαίρομαι που βλέπω πόσο συγκεντρωμένος είσαι όταν συμπληρώνεις το ημερολόγιό σου ή Μπράβο για την συνέπεια με την οποία το κάνεις ή Μπράβο για τον ενθουσιασμό με τον οποίο υλοποιείς τις προκλήσεις του ημερολογίου.”

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως γονείς να κατανοήσουμε ότι για να προάγουμε τη νοοτροπία ανάπτυξης στα παιδιά μας, οφείλουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι/ες να την αποκτήσουμε μιας και αποτελούμε πρότυπα για αυτά. Στην προσπάθεια μας αυτή πυξίδα μπορεί να είναι και για εμάς τους/τις ίδιους/ες το «Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης».

Διαβάστε επίσης

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι με βάση την ηλικία μου; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει την απάντηση

5 σνακ που οι διατροφολόγοι σε συμβουλεύουν να σταματήσεις να τρως

Οι λόγοι για τους οποίους μειώθηκε η συνταγογράφηση ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.