«Καμπανάκι» δερματολόγων για προϊόντα περιποίησης δέρματος από παιδιά

Τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την αυξητική τάση που καταγράφεται παγκοσμίως, στη χρήση προϊόντων περιποίησης του δέρματος από παιδιά και νεαρές εφήβους, κρούει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή, έχει παρατηρηθεί ότι πολλά παιδιά, αναπαράγοντας τις τάσεις που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Tik Tok κ.α), αρχίζουν να χρησιμοποιούν «ρουτίνες περιποίησης» δέρματος από την ηλικία των 10 ετών! Μεταξύ άλλων προτεινόμενων σκευασμάτων, βρίσκονται και διάφορα προϊόντα αντιγήρανσης, όπως ρετινόλη, βιταμίνη C, κλπ., που είναι εντελώς ακατάλληλα για χρήση στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση σοβαρών δερματολογικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων, προκειμένου να διοχετευθεί ο υπερβολικός ενθουσιασμός για «περιποίηση» του δέρματος προς μία κατεύθυνση που διαφυλάσσει την υγεία τους και είναι συμβατή με την ηλικία τους, καθώς τα προϊόντα αυτά στην πλειοψηφία τους είναι μη-αναγκαία, ενώ ορισμένα μπορεί να είναι και επιβλαβή για τα παιδιά.

Σημειώνεται πως, ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Βρετανική Ακαδημία Δερματολογίας, θέλοντας να αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης γονέων και άμεσων καταναλωτών, για τις πιθανές βλαβερές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η χρήση σκευασμάτων που δεν είναι σχεδιασμένα για το παιδικό και νεανικό δέρμα.

Ποια είναι τελικά η κατάλληλη ηλικία για τη χρήση προϊόντων περιποίησης του δέρματος

Δερματολόγοι και επιστήμονες εξετάζουν κατά καιρούς πώς η γήρανση της επιδερμίδας μπορεί να προληφθεί και ποια είναι τα προϊόντα με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αντιγηραντική φροντίδα της επιδερμίδας.

Η επιδερμίδα μας αρχίζει να γερνά στα 25. Σε αυτή τη διαδικασία συμβάλλουν γενετικοί παράγοντες, περιβαλλοντικές επιδράσεις, αλλά και ο προσωπικός μας τρόπος ζωής.

Παρόλο που δεν υπάρχει μια οδηγία που να ταιριάζει σε όλους, οι γιατροί συμφωνούν ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι απλώς να διατηρείται το δέρμα καθαρό και προστατευμένο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαριστικό (και ντεμακιγιάζ τη νύχτα, αν χρειάζεται), θεραπεία με σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για τα σημεία ακμής, αν χρειάζεται, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό.

Εάν ένας έφηβος έχει πιο σοβαρή ακμή, του συνιστώ να επισκεφθεί έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση και συγκεκριμένη θεραπεία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό προϊόντων που δεν χορηγούνται από το φαρμακείο και συνταγογραφούμενων προϊόντων.

Διαβάστε επίσης 

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για παιδιά και εφήβους σε εφαρμογή για κινητά

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.