Εμβολιασμός ανηλίκων χωρίς γονική συναίνεση – Επιστήμονες στην Αμερική θέτουν ανοικτά το θέμα

Ο “εμβολιασμός ανηλίκων κατά της COVID-19 χωρίς γονική συναίνεση” είναι ένα από τα δημοφιλέστερα άρθρα γνώμης στο έγκριτο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Περίπου το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε ανηλίκους είναι ασυμπτωματικά. Έτσι οι ανήλικοι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν. Η μείωση της ασυμπτωματικής μετάδοσης είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός παρέχει σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία μειώνοντας τη μετάδοση.

Γι αυτούς τους λόγους, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αυξημένη ανοσοποίηση σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ο εμβολιασμός των ανηλίκων είναι κρίσιμος για: την προστασία τους από τον ιό, τη μείωση της μετάδοσης —ειδικά σε πληθυσμούς υψηλότερου κινδύνου— και την πορεία προς την ανοσία της αγέλης.

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την ικανότητα να κατανοούν και να αιτιολογούν τις παρεμβάσεις υγειονομικής περίθαλψης χαμηλού κινδύνου και υψηλού οφέλους.

«Συνεπώς, η πολιτειακή νομοθεσία, θα πρέπει να επιτρέπει στους ανηλίκους να συναινούν στον εμβολιασμό κατά του COVID-19 χωρίς τη γονική άδεια». Αυτό αναφέρει η Λαρίσα Μόργκαν από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στο JAMA Pediatrics.

Τι προτείνει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα:

  • Τα υγιή παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα επιτρέπεται να εμβολιάζονται χωρίς την έγκριση των γονέων.
  • Ανήλικοι ηλικίας 12 έως 14 ετών θα μπορούσαν να εμβολιαστούν χωρίς την έγκριση των γονέων με την υποστήριξη και τη διευκόλυνση των κλινικών τους γιατρών και άλλων έμπιστων ενηλίκων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ειδοποιούν τους γονείς των ανηλίκων για τον εμβολιασμό τους. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι η ειδοποίηση να θέσει σε κίνδυνο τον ανήλικο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η στάθμιση του κινδύνου γονικής τιμωρίας ή της απώλειας της θεραπευτικής σχέσης έναντι του κινδύνου μόλυνσης από ανηλίκους από τον ιό θα απαιτούσε μεγάλη προσοχή.
  • Ανήλικοι ηλικίας 15 έως 17 ετών θα μπορούσαν να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους χωρίς τη γονική έγκριση. Σε αντίθεση με τις νεότερες ομάδες, ο εμβολιασμός για άτομα αυτού του πληθυσμού θα πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικός.

Πηγή: jamanetwork.com

Διαβάστε επίσης

Θάνος Πλεύρης: Σύντομα θα αποζημιώνεται η θεραπεία για το σύνδρομο long COVID – Δεν θα γίνει lockdown

Ήπιατε ληγμένο καφέ – Τι μπορεί να πάθετε και tips για να είναι πάντα φρέσκος και μυρωδάτος

Άσχημη μυρωδιά στις πετσέτες – Ο αποκρουστικός λόγος που μυρίζουν μούχλα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.