Τα παιδιά αρχίζουν και παίζουν Squid Game στο σχολείο – Τι πρέπει να κάνουν και να πουν οι γονείς

Τα παιδιά αρχίζουν και παίζουν Squid Game στο σχολείο, χρησιμοποιώντας πολλές φορές βία. Τι πρέπει να κάνουν και να πουν οι γονείς σε αυτές τις καταστάσεις;

Το Squid Game έγινε η πρώτη εκπομπή του Netflix που ξεπέρασε τις 100 εκατομμύρια προβολές τον πρώτο μήνα της στην υπηρεσία. Αλλά δεν είναι για παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το γνωρίζουν και τώρα αναπαράγουν τα βίαια παιχνίδια στην παιδική χαρά ή το σχολείο.

Το Squid Game, μια νοτιοκορεάτικη σειρά, είναι ένας συνδυασμός Survivor και Hunger Games. Είναι μόνο για άτομα ηλικίας 16+.

Η ιστορία ακολουθεί 456 παίκτες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα χρέη τους καθώς αγωνίζονται σε παιδικά παιχνίδια όπως: ‘διελκυστίνδα’ και ‘κόκκινο φως – πράσινο φως’ (αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα στην Ελλάδα).

Αν και τα παιχνίδια είναι παρόμοια με αυτά που παίζαμε στην παιδική χαρά, η σειρά είναι βίαιη, γιατί όποιος χάνει σκοτώνεται.

Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν για το Squid Game ακόμα και αν δεν το έχουν δει. Πολλά το αντιγράφουν στα δικά τους παιχνίδια στο σχολείο ή την παιδική χαρά.

Στο Βέλγιο, ένα σχολείο ανέφερε ότι κάποια παιδιά ξυλοκόπησαν τους συμμαθητές τους αφού τους κέρδισαν σε ένα παιχνίδι παρόμοιο με του Squid Game.

Ένας ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ειδοποίησε τους γονείς για την ανάγκη ενεργοποίησης του γονικού ελέγχου, αφού έμαθε ότι μαθητές σχολικής ηλικίας μιμούνται τη βία της εκπομπής.

Και μια σχολική περιφέρεια της Φλόριντα προειδοποίησε τους γονείς για μαθητές που προσπαθούσαν να βλάψουν ο ένας τον άλλον ενώ αναπαρήγαγαν σκηνές από το Squid Game στο σχολείο.

Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γονείς και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μιλήσετε στα παιδιά σας για το νέο φαινόμενο;

Γιατί τα παιδιά ενδιαφέρονται για το Squid Game; Τα παιδιά συχνά συμμετέχουν σε μάθηση με παρατήρηση.

“Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μιμούνται συμπεριφορές που βλέπουν παρακολουθώντας τους άλλους”, εξηγεί η σύμβουλος Rebecca Cowan, Ph.D., LPC, NCC, ιδιοκτήτρια της Anchor Counseling & Wellness. Αυτές οι παρατηρήσεις περιλαμβάνουν αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση ή στα βιντεοπαιχνίδια.

Παραλλαγές του παιχνιδιού από άλλους ανθρώπους που αντιγράφουν επεισόδια του Squid Game βρίσκονται στα κοινωνικά μέσα. Άλλοι μαθητές στην τάξη μπορεί να το παρακολούθησαν στο σπίτι με ή χωρίς τους γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Από εκεί, περνάει στο σχολείο ή την παιδική χαρά και μπορεί να μοιάζει με διασκέδαση.

Η επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί από τους συνομηλίκους μπορεί επίσης να δελεάσει τα παιδιά να παίξουν μαζί.

Πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για το Squid Game;

Η Δρ Cowan λέει ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το πώς τα παιδιά παίζουν τα παιχνίδια. Όταν παίζουν μια μη βίαιη εκδοχή του παιχνιδιού “κόκκινο φως – πράσινο φως” δεν απαιτεί παρέμβαση. Αλλά είναι ανησυχητικό εάν τα παιδιά είτε προσποιούνται ότι ασκούν βία είτε βλάπτουν σωματικά το ένα το άλλο.

Αν δεν βλάπτουν σωματικά κάποιο άλλο άτομο, το παιχνίδι δεν είναι επί της ουσίας διαφορετικό από όταν πολλοί ως γονείς, έπαιζαν τους καουμπόηδες ή τους στρατιώτες.

Η επαναλαμβανόμενη βία

“Το Squid Game έχει επαναλαμβανόμενη ακραία βία ενώ άλλες εκπομπές μπορεί να έχουν μόνο μία ή δύο σκηνές”, λέει η Δρ. Cowan.

“Η επαναλαμβανόμενη βία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αυξημένη βία και επιθετικότητα στα παιδιά. Επιπλέον, αυτό το περιεχόμενο μπορεί να είναι τραυματικό για κάποιους όταν το παρακολουθούν, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος”.

Το λάθος μήνυμα

Ανησυχητικό είναι επίσης ότι τα παιδιά βλέπουν τι αναγκάζονται να κάνουν άνθρωποι που έχουν περάσει οικονομικά δύσκολες στιγμές.

Το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι η σωματική βία είναι η λύση στην οικονομική ανισότητα, λέει. «Αντίθετα αυτό που χρειαζόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις είναι ειρήνη, αγάπη και κατανόηση».

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα παιχνίδια του Squid Game

Αν και οι γονείς μπορεί να ανησυχούν όταν το παιδί τους παίζει Squid Game, η Δρ Cowan προτείνει να το χρησιμοποιήσουν ως στιγμή διδασκαλίας.

«Οι γονείς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία να μιλήσουν στα παιδιά τους για τη βία. Ειδικά για τη σημασία του να συμπεριφέρονται με καλοσύνη στους συνομηλίκους τους», λέει.

Η Δρ. Cowan προτείνει να πείτε στο παιδιά: “Ανησυχώ για το πώς το αυτό το παιχνίδι και αυτή η σειρά μπορεί να σε επηρεάσει τώρα και στο μέλλον. Είναι σημαντικό να συμπεριφερόμαστε πάντα στους άλλους με καλοσύνη. Σε αγαπώ και προσπαθώ να σε προστατεύω” Αυτή η προσέγγιση βοηθάει τα παιδιά να μην αισθάνονται ότι κατηγορούνται.

Και η Δρ Cowan προσθέτει: “Ο γονέας μπορεί επίσης ρωτήσει για τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του παιδιού σχετικά με αυτά τα παιχνίδια. Για παράδειγμα: “πες μου περισσότερα για την επιθυμία σου να παίξεις παιχνίδια από αυτή τη σειρά».

Τα σχολεία προειδοποιούν παιδιά και γονείς, αλλά βοηθάει;

Ένας γονέας από το Νότιο Λονδίνο έγραψε στο Twitter : “Το δημοτικό σχολείο μας έστειλε ένα γράμμα και μας έλεγαν να μην αφήνουμε τα παιδιά να παρακολουθούν το Squid Game. Σε μία συγκέντρωση στο σχολείο είπαν στα παιδιά να μην παρακολουθήσουν το Squid Game. Αποτέλεσμα; Τα παιδιά ήθελαν να παρακολουθήσουν το Squid Game».

Ενώ μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός μαθητή για τη σειρά, η Δρ. Cowan πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι δάσκαλοι του σχολείου να επικοινωνούν με τους γονείς.

«Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν σε φούσκα ή κενό», επισημαίνει. “Γι αυτόν τον λόγο, νομίζω ότι οι προειδοποιήσεις είναι σημαντικές επειδή ορισμένοι γονείς δεν γνωρίζουν το σήριαλ. Θα πρέπει να τους δίνονται πληροφορίες. Ειδικά όταν τα σχολεία παρατηρούν τάσεις όπως τα παιδιά να μιλούν για την εκπομπή ή να μιμούνται αυτά που έχουν δει”.

Squid Game : Ποια ηλικία είναι κατάλληλη για παρακολούθηση;

Τα επίπεδα ωριμότητας των ανθρώπων ποικίλλουν, ακόμα κι αν έχουν την ίδια ηλικία, επισημαίνει η Δρ Cowan. Αλλά γενικά λέει, ότι το πρόγραμμα δεν είναι κατάλληλο για άτομα κάτω των 17 ετών.

Το Child Mind Institute, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην ψυχική υγεία και τις μαθησιακές διαταραχές, ανέφερε:

«Κανείς δεν πρέπει να παρακολουθεί το παιχνίδι Squid Game μέχρι τα τέλη της εφηβείας – με ή χωρίς τους γονείς να κάθονται δίπλα τους. Το επίπεδο βίας είναι πολύ έντονο. Οι χαρακτήρες βασανίζονται και σκοτώνονται για τη σαδιστική απόλαυση του κυρίαρχου του παιχνιδιού. Υπάρχουν απειλές σεξουαλικής βίας».

Εάν τα μικρότερα παιδιά ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν επειδή το κάνουν οι φίλοι τους, η Δρ Cowan λέει ότι είναι άλλη μια διδακτική στιγμή.

«Οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το πώς αυτό που μπορεί να είναι αποδεκτό σε μια οικογένεια μπορεί να μην επιτρέπεται σε μια άλλη», λέει.

Δηλώσεις όπως “ανησυχώ ότι μπορεί να είστε πολύ νέοι γι αυτή τη σειρά. Θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σας”, βοηθούν και σε αυτήν την περίπτωση.

Εάν οι έφηβοι πρόκειται να παρακολουθήσουν το Squid Game, το Child Mind Institute, λέει: «είναι λογικό να παρακολουθούν μαζί με τους γονείς τους, να κατανοούν τι βλέπουν και να αναλογίζονται το περιεχόμενο».

Ο David Anderson, Ph.D., επικεφαλής Σχολικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων στο Child Mind Institute αναφέρει: Είτε οι γονείς έχουν παρακολουθήσει Squid Game είτε όχι, θα πρέπει να μιλούν στους έφηβους και να εστιάζουν στα συναισθήματα που δημιουργούνται.

Και παρόλο που η συζήτηση μπορεί να είναι δύσκολη, είναι τελικά σημαντικό να τεθούν όρια. «Τα παιδιά θέλουν όρια και να ξέρουν ότι οι γονείς νοιάζονται», λέει.

Πηγή: parents.com

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον περιορισμό της πανδημίας

Squid Game: Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα κρυφά μηνύματα της σειράς – φαινόμενο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.