Πυρκαγιές: Πώς μιλάμε σε ένα παιδί

Για άλλη μια φορά συντελείται μια τεράστια καταστροφή. Οι εικόνες από τις πυρκαγιές, ορατές στα παιδιά – όταν δεν το ζουν τα ίδια σε real time – δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα. Πώς μιλάμε σε ένα παιδί για τις φυσικές καταστροφές; Πώς μπορούμε να βάλουμε σε λέξεις την οδύνη, τον πόνο, την απόγνωση, αλλά και την αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση και την ελπίδα;

Οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας είναι σαφείς. Είναι ένα δύσκολο θέμα, που προκαλεί στα παιδιά ανασφάλεια και φόβο. Μιλάμε σε κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του και δεν κρύβουμε την αλήθεια. Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε, με τη βοήθεια της κλινικής ψυχολόγου Δρ. Ελένης Μαυράκη.

2–6 ετών

Τα καθησυχάζουμε με λέξεις και χειρονομίες

Τους λέμε ότι είναι ασφαλή. Τα παίρνουμε αγκαλιά και τους λέμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Μιλάμε για συναισθήματα

Τα ρωτάμε πώς νιώθουν. Τους λέμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να φοβούνται και να είναι στενοχωρημένα. Έτσι νιώθουμε κι εμείς.

Λίγες και απλές λέξεις

Προσπαθούμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι συμβαίνει και θυμίζουμε, αν υπάρχει, κάποιο σχετικό παράδειγμα από το πρόσφατο παρελθόν.

Λέμε ότι κάποιος έχει τον έλεγχο

Λέμε στο παιδί ότι οι πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν για να σβήσουν τη φωτιά και ότι ο μπαμπάς και η μαμά δεν θα αφήσουν να συμβεί σε εκείνο τίποτα κακό.

7–12 ετών

Απαντάμε στις ερωτήσεις τους

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχουν πολλές απορίες, με όλα αυτά που βλέπουν και ακούνε στις ειδήσεις. Τους λέμε ότι είμαστε εκεί για αυτά, πρόθυμοι να λύσουμε όλες τους τις απορίες.

Μιλάμε με ηρεμία

Προσπαθούμε, όσο γίνεται, να αποφορτιστούμε συναισθηματικά, πριν από τη συζήτηση. Τους λέμε πώς νιώθουμε και εξηγούμε τι έχει συμβεί με αρκετές λεπτομέρειες.

Εστιάζουμε στα θετικά

Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Μιλάμε για τον εθελοντισμό, για την αλληλεγγύη, για όλους εκείνους που βοηθάνε τους συνανθρώπους τους σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Δεν κριτικάρουμε τις απορίες τους

Είμαστε ανοικτοί στις ερωτήσεις των παιδιών και δεν τις κριτικάρουμε.

12-18 ετών

Ενθαρρύνουμε τον διάλογο

Τα παιδιά στην εφηβεία είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους πληροφορία και συζητάνε για τα τεκταινόμενα στα social media. Συζητάμε ανοικτά μαζί τους για την κατάσταση και τα ρωτάμε τη γνώμη τους για όλα αυτά.

Ομολογούμε πως δεν είστε παντογνώστες

Δεν βάζουμε κόφτη στις ερωτήσεις τους. Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις. Οι πυρκαγιές, όπως και όλες οι φυσικές καταστροφές, είναι θέματα δύσκολα, με πολλές παραμέτρους.

Μιλάμε για τον εθελοντισμό

Παρακινούμε τους εφήβους να προστρέξουν σε βοήθεια των πληγέντων. Η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός είναι πολύτιμες αξίες. Τους λέμε να δουν από τις αναρτήσεις στα social media πού υπάρχει ανάγκη για βοήθεια και οργανωνόμαστε.

Διαβάστε επίσης

Πολίτες με εγκαύματα από τη φωτιά στο Κρυονέρι – Ποια νοσοκομεία εφημερεύουν

Το Πεκίνο θα διαθέσει σε άλλες χώρες 2 δισεκ. δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.