Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά από τα αιωρούμενα σωματίδια

Περισσότερο ευάλωτα είναι τα παιδιά στον κίνδυνο από τα αιωρούμενα σωματίδια που δημιουργούνται από την καύση ξύλων και αντικειμένων, όπως στην περίπτωση των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν την Τρίτη στην Βαρυμπόμπη και την Εύβοια.

Ο αέρας μεταφέρει τα αιωρούμενα σωματίδια χιλιόμετρα μακριά και όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, αλλά τα μικρά παιδιά ακόμα περισσότερο.

Χαμηλό ανάστημα

Πέραν από τη σωρευτική δράση των αιωρούμενων σωματιδίων στους πνεύμονες και γενικότερα στο αναπνευστικό σύστημα, τα παιδιά μπορεί να εισπνεύσουν πιο εύκολα τα σωματίδια λόγω του πιο χαμηλού αναστήματος σε σύγκριση με τους έφηβους και τους ενήλικες.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης «τα παιδιά λόγω μικρότερου αναστήματος από τους ενήλικες εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, άρα παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τους ενήλικες- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο.

Όχι στο τρέξιμο

«Τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία και να μην ξεχνούν να φορούν τη μάσκα τους. Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα.

Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη», επισημαίνει ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης

Γιατί κάποια παιδιά βάζουν κιλά το καλοκαίρι;

ΝΥΤ: Έρχεται η πλήρης έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BionTech

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Συναγερμός για τα αιωρούμενα σωματίδια

Υπ. Υγείας: Μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές, συναγερμός για τις ευπαθείς ομάδες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.