Β. Κικίλιας: 77 άτομα στα νοσοκομεία λόγω καύσωνα και πυρκαγιάς

Ο συνδυασμός καύσωνα και καπνού από την μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη οδήγησε 77 άτομα στα νοσοκομεία ευτυχώς με ήπια αναπνευστικά προβλήματα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Στο πλευρό του υπουργού Υγείας και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Όπως είπε ο υπουργός χθες, από τις 4 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι στις 8 το πρωί της Δευτέρας, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς.

Το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ στην περιοχή με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στις φωτιές και ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους της Υγείας για την προσπάθεια την οποία έκαναν, φυσικά τους πυροσβέστες μας και όλη την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στα συμπτώματα που δημιουργούνται από τον καπνό, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία γενικά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει ιδιαίτερα να προστατεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ο κ. Μπεχράκης συνέστησε: παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε.

Προσοχή στα παιδιά

Ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά λέγοντας ότι «τα παιδιά λόγω χαμηλότερου ύψους από τους ενήλικες εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με εμάς- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο.

Τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία. Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη».

Διαβάστε επίσης

Υπ. Υγείας: Μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές, συναγερμός για τις ευπαθείς ομάδες

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Συναγερμός για τα αιωρούμενα σωματίδια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.