Ασφαλή τα εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna στην εγκυμοσύνη

Μια μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων στις έγκυες.

Μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι έγκυες εμφάνισαν περίπου παρόμοιες ήπιες παρενέργειες με τις μη έγκυες (κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι), ενώ ήταν ελαφρώς πιθανότερο να αναφέρουν ναυτία ή εμετούς μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η έρευνα σε 35.691 γυναίκες (που ήσαν έγκυες προτού εμβολιασθούν ή έμειναν έγκυες λίγο μετά) βρήκε ότι το 14% των εγκύων που έκαναν εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19 (δηλαδή Pfizer/BioNTech ή Moderna), είχαν απώλεια κύησης και κάτω του 10% γέννησαν πρόωρα.

Τα ποσοστά αυτά είναι συγκρίσιμα με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στις εγκύους προ πανδημίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνεπώς τα εμβόλια Covid-19 δεν αυξάνουν τους κινδύνους για τις έγκυες.

Διαβάστε επίσης

Μ.Θεοδωρίδου: Ασφαλή τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις εγκύους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.