Τεχνητή νοημοσύνη: Έξυπνη εφαρμογή βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Στη μάχη κατά του καπνίσματος μπαίνει και η τεχνητή νοημοσύνη. Αναλυτικότερα, το Quit Sense είναι η πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για τη διακοπή καπνίσματος που ανιχνεύει πότε ένας καπνιστής εισέρχεται σε ένα μέρος όπου συνήθιζε να καπνίζει και στη συνέχεια παρέχει υποστήριξη για τη διαχείριση των συγκεκριμένων ερεθισμάτων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Η μελέτη των ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση «Nicotine and Tobacco Research» που δημοσιεύει  το Medicalxpress,  δείχνει πως οι περισσότεροι καπνιστές που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή σταμάτησαν το κάπνισμα σε σχέση με εκείνους που έλαβαν μόνο διαδικτυακή υποστήριξη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

«Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος συχνά αποτυγχάνουν επειδή η επιθυμία για κάπνισμα προκαλείται από την παραμονή σε χώρους όπου κάποτε κάπνιζαν. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα η παμπ ή η δουλειά. Εκτός από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι παροχής υποστήριξης που να βοηθούν τους καπνιστές να διαχειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις καθώς αυτές συμβαίνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Φέλιξ Νότον από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου.

Τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του καπνίσματος 

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 209 καπνιστές. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ιατρική υποστήριξη από το NHS, αλλά μόνο οι μισοί είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή Quit Sense.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν προσφέραμε στους καπνιστές την εφαρμογή Quit Sense, τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων την εγκατέστησαν και τη χρησιμοποίησαν για περίπου ένα μήνα κατά μέσο όρο. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή έκοψαν το κάπνισμα έξι μήνες αργότερα, σε σχέση με εκείνους που έλαβαν μόνο διαδικτυακή υποστήριξη από το NHS», σημείωσε ο Νότον.

«Η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας – παράλληλα με το νέο εθνικό αντικαπνιστικό πρόγραμμα ‘swap to stop’ και τα οικονομικά κίνητρα για τις εγκύους παράλληλα με τη συμπεριφορική υποστήριξη – θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τη φιλοδοξία μας για απαγόρευση του καπνίσματος έως το 2030 και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και χρειάζονται θεραπεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νιλ Ο΄ Μπράιαν.

Διαβάστε επίσης 

60 νέες σπάνιες παθήσεις ανακάλυψε μεγάλη γενετική μελέτη

Θάνος Πλεύρης: Η αγάπη για το Υγείας, οι εκκρεμότητες και το… δικό του Table for Two

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.