ΕΛΕΠΑΠ: Εκστρατεία για την κοινωνική ανισότητα στον καρκίνο του πνεύμονα

Εκστρατεία για τον καρκίνο του πνεύμονα κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου, πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα – ΕΛΕΠΑΠ.

Στόχος, είναι κατά κύριο λόγο η ευαισθητοποίηση για την μορφή αυτή του καρκίνου που κοστίζει χιλιάδες ζωές, αλλά και η παράθεση των κοινωνικών ανισοτήτων που την συνοδεύουν, ανισότητες που δεν είναι και λίγες.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι 50%-80% συχνότερος σε άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση, καθώς και από κοινωνικά δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης. Το ποσοστό εξάρτησης από τη νικοτίνη σε άτομα με διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχιατρικά νοσήματα είναι 2-3 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Ασθενείς με προχωρημένη νόσο που είναι άστεγοι, έχασαν σε διπλάσιο ποσοστό τα ραντεβού τους, για θεραπεία και εξετάσεις. Ενώ στον δυτικό κόσμο, το 80% των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι καπνιστές, σε χώρες του αναπτυσσόμενου και του τρίτου κόσμου κύρια αιτία εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εσωτερικών χώρων, λόγω οικονομικής ένδειας.

Η εκστρατεία “Προσοχή στο κενό” περιλαμβάνει:

  • ραδιοφωνικό & τηλεοπτικό spot
  • podcasts
  • ασθενών με ΚΠ, που βιώνουν την ανισότητα
  • παρουσίαση πανελλαδικής δημοσκόπησης με τις αντιλήψεις και τη
  • γνώση του κοινού για τη νόσο,
  • προβολή του προβλήματος μέσω των κοινωνικών δικτύων,
  • καταχωρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το εν λόγω υλικό και επιπλέον στοιχεία βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.prosoxistokeno.gr 

Η εκστρατεία υλοποιείται με την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τις Αιγίδες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Δήμου Αθηναίων.

Η πρωτοβουλία και εκστρατεία της ΕΛΕΠΑΠ είναι διάιτερης σημασίας αλλά πάνω απ΄όλα επίκαιρη. Προσοχή στο κενό, λοιπόν, το κάθε κενό. Γιατί σε ότι αφορά την πρόσβαση, την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα έχουν δικαίωμα οι πάντες. Στην ισότιμη πρόσβαση.

Διαβάστε επίσης 

«Ζήσε κάθε σου ανάσα!»: Συνεχίζεται για 2η χρονιά η εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Έρευνα: Αν οι νέοι μπορούσαν να ταξιδέψουν πίσω, θα επέλεγαν την εξάλειψη του καρκίνου και της κλιματικής αλλαγής

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.