ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές ελλείψεις γιατρών στα νησιά

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), για τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.

Οι μεγάλες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, σε επτά νησιά όπου το καλοκαίρι «βουλιάζουν» από τουρίστες, προκαλούν τεράστια ανασφάλεια στους κατοίκους τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος κάνοντας λόγο, για υποστελέχωση των υγειονομικών δομών.

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές ελλείψεις γιατρών στα νησιά

«Δεν δικαιολογείται η γύμνια, κινδυνεύουν ζωές ασθενών», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος για να συνεχίσει λέγοντας:

«Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κεντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού, με μισθό 800 ευρώ και τον τόπο κατοικίας τους αλλού”; Όπως εξηγεί, ντόπιοι νοσηλευτές δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου υπάρχουν τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου:
«Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξ αιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο) από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο”, σημειώνει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζει πως μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνάνε κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών και ότι, αν δεν δοθούν μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα, δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά.

«Προκηρύξεις γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Προτιμάνε οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς, παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά», υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή, εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των τεράστιων κενών και να θεσμοθετήσει κίνητρα υπηρεσιακά, μισθολογικά για να προσελκύσει προσωπικό.

Τα νησιά που παρουσιάζουν πρόβλημα ελλείψεων 

Λήμνος

Το νοσοκομείο διαθέτει έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος δεν εργάζεται, καθώς έχει δικαιολογημένη άδεια.

Έπειτα από πρόσφατο τροχαίο ατύχημα, χρειάστηκε να διασωληνωθεί ένας 26χρονος και κλήθηκε στο νοσοκομείο για τη συγκεκριμένη πράξη παθολόγος με μπλοκάκι! Το ίδιο συνέβη και με ασθενή ο οποίος είχε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.

Υπηρετεί ένας χειρουργός, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται οι αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις.

Υποστελέχωση υπάρχει και στον παθολογικό τομέα, στον οποίο υπηρετεί ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός και ένας ωτορινολαρυγγολόγος.

Σαντορίνη

Το νοσοκομείο Σαντορίνης εμφανίζει τεράστια κενά. Δεν έχει παθολόγο και πνευμονολόγο και έχει μόνον έναν γενικό γιατρό.

Δεν έχει αναισθησιολόγο (καλύπτεται με έναν από μετακίνηση) και μικροβιολόγο, ενώ έχει μόνο έναν παιδίατρο.

Σύρος

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, αλλά αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα και ελλείψεις.

Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), επειδή οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, έμεινε με δύο γιατρούς.

Διαθέτει έναν παθολογοανατόμο, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα. Δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική. Δεν έχει νευρολόγο και ψυχίατρο.

Νάξος

Δεν διαθέτει γυναικολόγο το νοσοκομείο της Νάξου ενώ απασχολεί μόνο έναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο.

Δεν γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφίες.

Κως

Δεν έχει παθολόγο. Γίνονται προκηρύξεις θέσεων, οι οποίες βγαίνουν άγονες και καλύπτονται με μετακινήσεις.

Τήνος

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει παθολόγο, παρά μόνο έναν γενικό ιατρό.

Υπηρετούν ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος και ένας μικροβιολόγος.

Διαβάστε επίσης 

SOS για τα οικονομικά του ΠΟΥ: Διαχειρίστηκε 53 έκτακτες καταστάσεις τους τελευταίους 2 μήνες

Διαβήτης: Η σχέση του με τον καρκίνο του παγκρέατος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.