SOS για τα οικονομικά του ΠΟΥ: Διαχειρίστηκε 53 έκτακτες καταστάσεις τους τελευταίους 2 μήνες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαχειρίστηκε 53 έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις σε 2 μήνες, αν και η χρηματοδότησή του είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό το λόγο, αποφασίστηκε αύξηση κατά 20% στο ποσό της συνδρομής των χωρών – μελών του.

Ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον κόσμο – από την COVID-19 ως τη χολέρα – έχουν οδηγήσει “στα όριά του” τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε σήμερα ανώτερος σύμβουλος του οργανισμού.

Μιλώντας κατά την ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ, ο καθηγητής Ουαλίντ Αμάρ, πρόεδρος επιτροπής που αξιολογεί την επείγουσα αντίδραση του οργανισμού, είπε ότι τα κενά στη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή του αυξάνονται μπροστά στις όλο και περισσότερες απαιτήσεις.

53 έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις από φέτος τον Μάρτιο μέχρι σήμερα

Έκθεση της επιτροπής αυτής αναφέρει ότι από τον Μάρτιο αυτού του έτους ο ΠΟΥ διαχειρίζεται 53 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ασθένειες όπως η COVID, η χολέρα και ένα ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία καθώς και ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία και οι πλημμύρες στο Πακιστάν.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα γεγονότων όπως οι πλημμύρες και οι κυκλώνες, που έχουν υγειονομικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, ο βασικός προϋπολογισμός του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2022-2023 είναι μόλις κατά περίπου 53% χρηματοδοτούμενος, διαπίστωσε η έκθεση, κάνοντας έκκληση για πιο σταθερή χρηματοδότηση.

Ο ΠΟΥ και χώρες μέλη του προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία–και χώρες–απαντούν σε έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, αλλά και να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Χθες Δευτέρα, οι χώρες μέλη του ενέκριναν τον νέο προϋπολογισμό που περιλαμβάνει και αύξηση 20% στο ποσό της συνδρομής τους.

Επιπλέον η έκθεση κάνει έκκληση στον ΠΟΥ να προσπαθήσει να είναι περισσότερο αποτελεσματικός: για παράδειγμα, στο Μαλάουι, τέσσερις διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών διαχειρίζονταν την επιδημία χολέρας, COVID-19, πολιομυελίτιδα και τις πλημμύρες με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανόν να επικάλυπτε η μια την άλλη.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Η σχέση του με τον καρκίνο του παγκρέατος

New York Post: Όταν ονειρεύεστε τις τέλειες διακοπές, σκεφθείτε την Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.