Δεν πείθεται η Ευρώπη από τις διαβεβαιώσεις για το εμβόλιο Astrazeneca

Αναστάτωση εξακολουθεί να επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca και τα υπό διερεύνηση θρομβοεμβολικά περιστατικά σε άτομα που είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί με αυτό.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί σε όλη την Ευρώπη 15 περιστατικά εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και 22 περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής. Όλα διερευνώνται και μέχρι ώρας για κανένα από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί άμεση συσχέτιση με το εμβόλιο. Ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό διερευνάται και στη χώρα μας.

Η εταιρεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχουν διαβεβαιώσει ότι ο εμβολιασμός με το εν λόγω εμβόλιο παραμένει ασφαλής και ότι τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, αρκετές χώρες φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί και έχουν αναστείλει προσωρινά τους εμβολιασμούς.

Μετά τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Βουλγαρία, και η Ολλανδία αποφάσισε να αναβάλλει τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Astrazeneca. Εκτός Ευρώπης, η Ταϊλάνδη αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού.

Ήδη έχουν ακυρωθεί 43.000 προγραμματισμένα ραντεβού στην Ολλανδία. Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο, αφού στη χώρα έχουν αναφερθεί 10 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές ήταν και περιστατικά θρομβώσεων.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όσους έχουν εμβολιαστεί να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή αν παρουσιάζουν «απροσδόκητα συμπτώματα».

Σύμφωνα με την Astrazeneca, μέχρι σήμερα πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν λάβει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει και γνωμοδότησε υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη χώρα μας με το εμβόλιο Astrazeneca εμβολιάζονται άτομα 60 – 65 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Η Astrazeneca διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.