Η Astrazeneca διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης παρέχει η Astrazeneca, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί. Η μηνιαία έκθεση ασφάλειας για το εμβόλιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Διαβεβαιώνουμε οτι το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 είναι ασφαλές, βάσει επιστημονικών δεδομένων. Η ασφάλεια παρακολουθείται διαρκώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μέχρι σήμερα πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο AstraZeneca. Όπως αναφέρεται, «δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για πνευμονική εμβολή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή θρομβοπενία σε καμιά ηλικιακή ομάδα και σε καμιά χώρα».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν αναφερθεί 15 περιστατικά εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και 22 περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής. Οι αριθμοί αυτοί – πάντα κατά την Astrazeneca – είναι μικρότεροι από τα αντίστοιχα αναμενόμενα περιστατικά στο γενικό πληθυσμό και παρόμοιοι με αυτούς άλλων εμβολίων.

«Στις κλινικές δοκιμές, υπήρξε μικρός αριθμός θρομβωτικών επεισοδίων, με τα λιγότερα στην ομάδα όσων έλαβαν το εμβόλιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η εταιρεία διαβεβαιώνεί ακόμη ότι δεν υπάρχει καμια «προβληματική» παρτίδα εμβολίων ουτε στην Ευρώπη ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο. Σύμφωνα με την AstraZeneca, κατά την παραγωγή του εμβολίου διεξάγονται 60 διαφορετικοί έλεγχοι ποιότητας από την ίδια την εταιρεία και άλλοι 20 από ανεξάρτητους φορείς. Τα αποτελέσματα των ελέγχων γνωστοποιούνται στις αρχές πριν διανεμηθεί κάθε παρτίδα.

Διαβάστε επίσης

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca στην Ελλάδα

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι είναι η θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή – Παράγοντας κινδύνου η covid-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.