ΕΟΔΥ: Πέντε νέα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 

Πέντε νέα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά όλο τον Αύγουστο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Αναλυτικότερα, ο Οργανισμός γνωστοποίησε πως στη χώρα μας, κατά το μήνα Αύγουστο,  καταγράφηκαν πέντε νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΕΟΔΥ: Πέντε νέα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 

Όλα τα παιδιά ηλικίας 2 έως 16 ετών νοσηλεύτηκαν, τα κλινικοεργαστηριακά τους ευρήματα βελτιώθηκαν άμεσα χωρίς ειδική θεραπεία και εξήλθαν σε άριστη κατάσταση. Σε δύο παιδιά απομονώθηκε ερπητοϊός 7 στο αίμα, σε ένα ερπητοϊός 6, σε ένα εντεροϊός στο αίμα και στα κόπρανα και σε ένα παιδί δεν απομονώθηκε κάποιος λοιμογόνος παράγοντας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 19 περιστατικά τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας. Μετά την ανακοίνωση στις αρχές Απριλίου για την αύξηση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός (περίπου 1000) και τις τελευταίες εβδομάδες οι δηλώσεις νέων περιστατικών έχουν ελαττωθεί σημαντικά. Η αιτιολογία και οι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Έχει εντοπιστεί μια πιθανή συσχέτιση με λοίμωξη από αδενοϊό, αλλά άλλες υποθέσεις και πιθανοί συν-παράγοντες εξετάζονται. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζουν να αναφέρονται ως σποραδικές, χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ τους.

Οδηγίες ΕΟΔΥ

Από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, επισημαίνεται πως από την οξεία ηπατίτιδα προσβάλλονται παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων).
Υπέρχρωση ούρων ή και αποχρωματισμό των κοπράνων.
Κνησμό.
Αρθραλγία – μυαλγία.
Πυρετό.
Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος.
Λήθαργο και ή απώλεια όρεξης.
Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης – υγιεινής :

Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού).
Αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).
Αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα).
Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού.
Επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών.

Διαβάστε επίσης 

Οι επικίνδυνες θερμοκρασίες που ευθύνονται για έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Σημαντική ανακάλυψη επιστημόνων από το “Αττικόν” για την ανάπτυξη θρόμβων σε ογκολογικούς ασθενείς

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.