Τριάντα χρόνια λειτουργίας του συμβουλευτικού σταθμού και της τηλεφωνικής γραμμής για το AIDS

Τριάντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς συμπλήρωσε ο συμβουλευτικός σταθμός και η τηλεφωνική γραμμή για το HIV/AIDS,  στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός». Μάλιστα από την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας μέχρι σήμερα, η Τηλεφωνική Γραμμή έχει δεχτεί πάνω από 100.000 κλήσεις και στο Συμβουλευτικό Σταθμό έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 30.000 πράξεις (ραντεβού διάρκειας 50 λεπτών).

Ειδικότερα, ξεκίνησε την λειτουργία του 1η Ιουλίου του 1992 ως πιλοτικό πρόγραμμα από το Ψυχολογικό Τμήμα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», ενώ από το 2006 αποτελεί γραφείο του Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα και συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του έκτοτε ως γραφείο πλέον ενταγμένο στον ΕΟΔΥ.

Αποτέλεσε την πρώτη κρατική δομή που δημιουργήθηκε στην χώρα με στόχο την προώθηση της πρόληψης με παροχή ενημέρωσης και συμβουλευτικής στο γενικό πληθυσμό, καθώς και ψυχοκοινωνικής στήριξης των ατόμων που ζουν με τον HIV.

Τριάντα χρόνια λειτουργίας του συμβουλευτικού σταθμού και της τηλεφωνικής γραμμής για το AIDS

Κύριο αντικείμενο τους είναι η εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική παρέμβαση σε θέματα HIV/AIDS και άλλων ΣΜΝ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων), με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη, καθώς και την κατάλληλη αντιμετώπιση των ποικίλων ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών των HIV οροθετικών ατόμων, των ατόμων του περιβάλλοντός τους, αλλά και του κοινού γενικότερα, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη και προαγωγή της υγείας.

Το 2020 η υπηρεσία μετονομάστηκε σε Συμβουλευτικό Σταθμό εξακολουθώντας να παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες ενσωματώνοντας και άλλα ΣΜΝ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα).

Παρεχόμενες υπηρεσίες

• Ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης, που αφορούν στον HIV και σε άλλα ΣΜΝ, παροχή πληροφοριών σχετικά με κοινωνικά και προνοιακά θέματα και παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες

• Συμβουλευτική πριν το διαγνωστικό τεστ με ενημέρωση στο πλαίσιο διεξαγωγής της διαγνωστικής εξέτασης HIV και άλλων ΣΜΝ, διαχείριση φόβων και ανησυχιών σχετικά με την εξέταση, συζήτηση για τους τρόπους αποτελεσματικής πρόληψης

• Συμβουλευτική μετά το διαγνωστικό τεστ με συζήτηση για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που οδήγησαν στην πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ, συζήτηση σχετικά με τους τρόπους αποτελεσματικότερης πρόληψης για το μέλλον

Για τα HIV οροθετικά άτομα παρέχεται ενημέρωση γύρω από ιατρικά και κοινωνικά θέματα, διαχείριση προβλημάτων και ανησυχιών, συμβουλευτική για αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της HIV οροθετικότητας.

Υπηρεσία Ψυχολογικής Στήριξης 

• ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία σε άτομα που ζουν με HIV/AIDS & ΣΜΝ

• στήριξη κατά την έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής

• συμβουλευτική και ενημέρωση σε μέλη οικογενειών και συντρόφους HIV οροθετικών ατόμων ή ατόμων με άλλα ΣΜΝ

• ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με υπερβολικό άγχος και φόβους όσον αφορά στον HIV και σε άλλα ΣΜΝ

• συμβουλευτική ατόμων που αναζητούν προφυλακτική αγωγή μετά από έκθεση στον HIV (PEP), με στόχο την υιοθέτηση ασφαλέστερων πρακτικών για την αποφυγή ενδεχόμενης λήψης PEP στο μέλλον

CHEMSEX: ενημέρωση και πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών στο σεξ.

Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και διέπονται από αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό.

Για ραντεβού με τους Συμβούλους

τηλ: 210-72.39.945.
Δευτέρα – Παρασκευή
9:00 π.μ-15:00 μ.μ.
Email: [email protected]

Για πληροφορίες Τηλεφωνική Γραμμή
για το HIV/AIDS & ΣΜΝ

τηλ: 210-72.22.222.
Δευτέρα -Παρασκευή 9:00 π.μ-17:00 μ.μ.

Διαβάστε επίσης 

Η απροετοίμαστη Γκάγκα, ο απών Αρκουμανέας και το λάθος της Θεοδωρίδου

Ευλογιά των πιθήκων – Πρόεδρος ΕΟΔΥ για «ορφανό» κρούσμα: Δεν ξέρουμε πώς κόλλησε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.