Δυσεύρετο το ιώδιο στην Ευρώπη, υπό το φόβο ραδιενέργειας – Ουρές στα φαρμακεία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η πυρηνική ισχύς της Μόσχας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, έχουν εξαπολύσει ένα κύμα ανησυχίας στην Κεντρική Ευρώπη, με τους πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν ιώδιο, με τη λογική ότι μπορεί να τους προστατεύσει από την ραδιενέργεια.

«Τις τελευταίες έξι ημέρες, τα βουλγαρικά φαρμακεία έχουν πωλήσει τόσο ιώδιο όσο πωλούν εδώ και ένα χρόνο», δήλωσε στο Reuters, ο Νικολάι Κοστόφ, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακείων στη Σόφια. «Ορισμένα φαρμακεία έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους. Έχουμε παραγγείλει νέες ποσότητες, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ».

Τεράστια αύξηση της ζήτησης σημειώθηκε και στην Πολωνία, ενώ παρόμοιες ενδείξεις παρουσιάζονται σε Βέλγιο, Γαλλία , Φιλανδία και Ολλανδία, παρότι οι χώρες αυτές απέχουν αρκετά από την Ουκρανία.

Δυσεύρετο το ιώδιο στην Ευρώπη, υπό το φόβο ραδιενέργειας

Στην Πολωνία, ο αριθμός των φαρμακείων που πωλούν ιώδιο υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με την gdziepolek.pl, πολωνική ιστοσελίδα που βοηθά τους ασθενείς να βρουν το πλησιέστερο φαρμακείο.

«Το ενδιαφέρον για το ιώδιο αυξήθηκε περίπου 50 φορές από την περασμένη Πέμπτη», δήλωσε ο Μπαρτλομιέι Οκζαρεκ, συνιδρυτής της ιστοσελίδας.

«Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί τη λήψη χαπιών ιωδίου», έγραψε στο Twitter το Federal Agency for Nuclear Control. «Να παίρνετε ιώδιο μόνο κατόπιν σύστασης των αρχών».

Η Dana Drabova, επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχίας έγραψε επίσης στο Twitter: «Πολλοί ρωτάτε για τα χάπια ιωδίου. Σαν προστασία από τη ραδιενέργεια όταν (Θεός φυλάξοι) χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα, είναι βασικά άχρηστα».

Το ιώδιο, που χορηγείται σε χάπι ή σε σιρόπι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την έκθεσε σε ραδιενέργεια.

Όμως, εάν κάποιος δεν έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια, η λήψη ιωδίου δεν τον προστατεύει από κάτι, αλλά αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να πάρει κάποιος ιώδιο καθώς και ότι αυτό δεν θα βοηθούσε στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου, αναφέρει το Reuters.

Διαβάστε επίσης 

Σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία στις γυναίκες δείχνει το Ευρωβαρόμετρο – Τι απασχολεί τις Ελληνίδες;

Πλεύρης: Ενίσχυση των οικογενειών υγειονομικών που έχασαν τη ζωή τους από COVID εν ώρα καθήκοντος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.