Πλεύρης: Ενίσχυση των οικογενειών υγειονομικών που έχασαν τη ζωή τους από COVID εν ώρα καθήκοντος

Ενίσχυση των οικογενειών των δεκάδων υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών, που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19 εν ώρα καθήκοντος, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στη Βουλή.

Παράλληλα όμως θα έρθει σύντομα διάταξη στο Κοινοβούλιο που θα θέτει οριστικά εκτός ΕΣΥ όσους υγειονομικούς αρνούνται τον εμβολιασμό, όπως ο ίδιος είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι θα υπάρξει έμπρακτη ανταμοιβή από την Πολιτεία και ενίσχυση των οικογενειών των δεκάδων υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών, που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19 στην πρώτη γραμμή.

Ενίσχυση των οικογενειών υγειονομικών που έχασαν τη ζωή τους από COVID εν ώρα καθήκοντος

«Δεν αρκούν τα «ευχαριστώ» προς όσους με αλτρουισμό προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπο, και για το λόγο αυτό θα υπάρξει όταν έχουμε την πλήρη εικόνα, μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος με κορωνίδα τη βοήθεια στις οικογένειες των υγειονομικών που έχασαν τη ζωή τους από COVID», είπε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Υγείας μελετάει συνολικά το ζήτημα για τους υγειονομικούς που εργάστηκαν την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία θα ανταμείψει τους υγειονομικούς (απολαβές, μοριοδότηση, κίνητρα, επικινδυνότητα) και τις οικογένειες εκείνων των υγειονομικών που ενώ υπηρετούσαν το ΕΣΥ, μολύνθηκαν από COVID-19 και έχασαν τη ζωή τους. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι ιδίως στην πρώτη φάση, δεν υπήρχε το εμβόλιο, και προφανώς πρέπει να υπάρξει έμπρακτη ανταμοιβή των οικογενειών των γιατρών που έχασαν τότε τη ζωή τους από COVID», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει το θέμα με τον πλέον θεσμικό τρόπο.

Διάταξη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Επίσης, ο κ.Πλεύρης με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται διάταξη που θα προβλέπει είτε την παράταση της αναστολής εργασίας και μετά τις 31 Μαρτίου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, είτε θα περιλαμβάνει την ρητή πρόβλεψη ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ.
«Όποιος αρνείται την επιστήμη του δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ», τόνισε ο υπουργός , λέγοντας ότι η Πολιτεία δεν εκβιάζεται. Παράλληλα, είπε ότι «οι θέσεις που θα αδειάσουν στο ΕΣΥ, θα προκηρυχθούν γι΄αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα ως επικουρικοί στο ΕΣΥ. Δεν είναι ριψάσπιδες, βρίσκονται στη μάχη, με ένα αλτρουισμό, απέναντι στην κοινωνία, και έχουν εμβολιαστεί και παρέχουν τις υπηρεσίες τους και είναι δίπλα στον πολίτη».

«Κάποιος που αρνείται την επιστήμη, αρνείται το lege artis. Πρέπει να λειτουργούμε, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Και όταν οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης αναφέρουν ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να υπάρχει εμβολιασμός, αυτός που αρνείται να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ασχέτως της πανδημίας, είναι κατά της επιστήμης που καλείται να υπηρετήσει στο ΕΣΥ», επέμεινε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε: «Είμαστε ξεκάθαροι. Αν ακολουθηθεί μια θέση που έχει να κάνει με τις αναστολές, αυτές θα παρατείνονται όσο διαρκεί η πανδημία. Όμως η επεξεργασία που γίνεται τώρα με διάταξη, είναι η θέση πως κάποιος που αρνείται την επιστήμη, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι απολύτως δική του επιλογή, διότι μπορεί να πάει να εμβολιαστεί και να επιστρέψει αμέσως. Από αρνούμενους την επιστήμη τους, δεν θα εκβιάζεται η πολιτεία».

«Οι υγειονομικοί ούτε θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ούτε θα πάρουν αναλογικά χρήματα, ούτε θα αναγνωριστεί ο χρόνος αναστολής εργασίας τους, ως συντάξιμος χρόνος», είπε ο υπουργός Υγείας που τόνισε ότι «έχουν την επιλογή να μην εμβολιαστούν αλλά αυτή την επιλογή, δεν είναι υποχρεωμένο να τη δεχθεί το ΕΣΥ και η πολιτεία. Είναι επιλογή που οι ίδιοι κάνουν. Οι ίδιοι επιλέγουν να μην παρέχουν υπηρεσίες, αφού δεν πάνε να εμβολιαστούν. Οι ίδιοι αναλαμβάνουν και τις συνέπειες», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε επίσης

Σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία στις γυναίκες δείχνει το Ευρωβαρόμετρο – Τι απασχολεί τις Ελληνίδες;

Η πριγκίπισσα Τατιάνα, ο Κυριάκος Σουλιώτης και η πρόβα λήξης της ενημέρωσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.