Μεσημεριανός ύπνος: Πόση ώρα και πότε είναι πραγματικά ωφέλιμος

Ο μεσημεριανός ύπνος για τον οργανισμό είναι σαν την επανεκκίνηση του υπολογιστή. Παίρνει και πάλι μπροστά αφού “καθαρίσει” και βάλει σε τάξη όσα έχει επεξεργαστεί μέσα στην ημέρα. Και όσοι νομίζουν ότι τα οφέλη είναι μόνο για τα άτομα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να ξέρουν ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν τη μεσημεριανή ξεκούραση για όλες τις ηλικίες.

Μερικοί θεωρούν ότι ένας μεσημεριανός υπνάκος είναι ένδειξη τεμπελιάς, σύμπτωμα ασθένειας ή χαμηλής ενέργειας. Οι επιστημονικές μελέτες όμως δείχνουν μάλλον το αντίθετο, αφού μετά από το διάλειμμα αυτό, ο οργανισμός έχει εξοικονομήσει ενέργεια και ο εγκέφαλος είναι έτοιμος για νέες πληροφορίες.

Οι ερευνητές λένε ότι άτομα άνω των 60 ετών που συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι είχαν καλύτερη απόδοση σε γνωστικά τεστ από ό, τι άτομα που δεν κοιμόντουσαν.

Επίσης υποστηρίζουν ότι οι απογευματινοί ύπνοι ωφελούν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας ξεκουράζοντας τον εγκέφαλο και ξεκαθαρίζοντας τις καθημερινές μας σκέψεις.

Οι περισσότεροι δε συμφωνούν ότι ο καλύτερος υπνάκος είναι από 10 έως 30 λεπτά, και από τη 1 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ.

Βέβαια, όσοι κοιμούνται παραπάνω από 1 ώρα μπορεί να έχουν κακής ποιότητας ύπνο το βράδυ και γι αυτό το λόγο να χρειάζονται ένα ακόμα μεγαλύτερο διάλειμμα.

Μία μελέτη, που διεξήγαγε ο Δρ Lin Sun του Κέντρου Νοσημάτων και Σχετικών Διαταραχών του Αλτσχάιμερ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Σαγκάης και του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiao Tong και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό General Psychiatry, εξέτασε τόσο τη σωματική όσο και τη γνωστική υγεία μεταξύ 2.214 ατόμων άνω των 60 ετών που κατοικούν σε μεγάλες πόλεις της Κίνας.

Από αυτούς, οι 1.534 κοιμόντουσαν το μεσημέρι, ενώ οι 680 όχι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν τη μεσημεριανή σιέστα σημείωσαν «σημαντικά υψηλότερο» βαθμό στο Mini Mental State Exam (MMSE), ένα τυποποιημένο τεστ ανίχνευσης άνοιας που περιλαμβάνει αξιολογήσεις των δεξιοτήτων, της προσοχής, της επίλυσης προβλημάτων, της μνήμης, της εργασίας και της λεκτικής ευχέρειας.

«Ο ύπνος έχει άμεση σχέση με την ικανότητά μάθησης», δηλώνουν οι ερευνητές. «Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να ανακάμψει από εξάντληση ή υπερφόρτωση πληροφοριών. Ενώ παίρνετε έναν υπνάκο, ο εγκέφαλος εκκαθαρίζει τις περιττές πληροφορίες από τις περιοχές προσωρινής αποθήκευσης του εγκεφάλου για να τις προετοιμάσει να υποδεχθούν νέες πληροφορίες. Όταν ο μεσημεριανός ύπνος διαρκεί περίπου 1 ώρα, ο εγκέφαλος μεταφέρει αναμνήσεις από την προσωρινή μονάδα τον ιππόκαμπο, στο μόνιμο σπίτι τους, στον φλοιό”.

Ο Δρ Abhinav Singh, ειδικός στην ιατρική του ύπνου και μέλος της επιτροπής ιατρικής αναθεώρησης του SleepFoundation.org, δήλωσε στην Healthline ότι ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι απογευματινοί υπνάκοι βελτιώνουν την ψυχική ευκινησία, παραμένει ασαφές αν ο ύπνος μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική μείωση του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από έναν σύντομο ύπνο στα μέσα του απογεύματος”, δήλωσε ο Singh. “Μικροί ύπνοι λιγότερο από περίπου 30 λεπτά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την εγρήγορση και βελτιώνουν τη γνωστική απόδοση αλλά και τη διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας. Ωστόσο, μεγαλύτερος σε ώρα ύπνος μπορεί να είναι προβληματικός”, είπε.

«Δύο ώρες υποδηλώνουν ότι μπορεί να κρύβεται κάτι παθολογικό που οδηγεί σε ανάγκη για αυξημένο ύπνο», εξήγησε ο Singh.

«Εάν συχνά κοιμάσαι για περισσότερο από 1 ώρα, τότε θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η ποσότητα και η ποιότητα του νυχτερινού ύπνου σου δεν είναι αρκετή. Πολλές διαταραχές του ύπνου θα μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σας και αυτό παρατηρείται συχνά στην εποχή των οθονών με τα έντονα φώτα και τις πολλές ώρες εργασίας», πρόσθεσε.

«Στους ηλικιωμένους, οι ιατρικές παθήσεις ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου», δήλωσε ο Singh. “Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, φάρμακα για αρθρίτιδα, μυοχαλαρωτικά και ορισμένα φάρμακα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου”.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.