ΠΟΥ: Εγκρίθηκε η χορήγηση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας

Εγκρίθηκε η χορήγηση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας. Ειδικότερα, την ευρεία χρήση του εμβολίου ελονοσίας RTS, S/AS01 στα παιδιά της υποσαχάριας Αφρικής αλλά και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση ελονοσίας συνέστησε σήμερα το απόγευμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η σύσταση βασίζεται στα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 800.000 παιδιά από το 2019.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας για τα παιδιά αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη. Την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας », δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus .

Η χρήση του εμβολίου πέρα από τα υπάρχοντα εργαλεία για την πρόληψη της ελονοσίας θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες νεαρές ζωές κάθε χρόνο.

Η ελονοσία πρώτη αιτία ασθένειας

Η ελονοσία παραμένει η κύρια αιτία παιδικής ασθένειας και θανάτου στην υποσαχάρια Αφρική με περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών να χάνουν την ζωή τους ετησίως.

Ο Οργανισμός συνιστά στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ελέγχου της ελονοσίας το RTS, το εμβόλιο ελονοσίας S/AS01 να χρησιμοποιηθεί. για την πρόληψη της ελονοσίας σε παιδιά που ζουν σε περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση. Kαι να παρέχεται σε πρόγραμμα 4 δόσεων σε παιδιά ηλικίας 5 μηνών για τη μείωση της νόσου.

Πιλοτικό πρόγραμμα

Τα δεδομένα από το πιλοτικό πρόγραμμα έδειξαν επίσης ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των παιδιών στις 3 χώρες που δεν κοιμούνται κάτω από κλινοσκεπάσματα επωφελούνται ιδιαίτερα από το εμβόλιο.

Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση κατά 30% της θανατηφόρας σοβαρής ελονοσίας, ακόμη και όταν εισάγεται σε περιοχές όπου χρησιμοποιούνται ευρέως δίχτυα με εντομοκτόνα και υπάρχει καλή πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Πηγή: World Health Organization 

Διαβάστε επίσης 

Τι να προσέξουμε ενόψει κακοκαιρίας – Αναλυτικές οδηγίες

Ο κορονοϊός χτυπάει και στα δάχτυλα – Πως εξηγείται

Φούσκωμα στην κοιλιά: Τρεις ασκήσεις για άμεση ανακούφιση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.