Απάτη 5 εκατ. κατά του ΕΟΠΥΥ με πλαστές συνταγές

Απάτη 5 εκατ. ευρώ, κατά του ΕΟΠΥΥ με πλαστές συνταγές, εντόπισε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Συνελήφθησαν 13 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων 2 γιατροί ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 65 ακόμα άτομα, εκ των οποίων 54 γιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση. Με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Πλαστές συνταγές

Απάτη 5 εκατ. κατά του ΕΟΠΥΥ με πλαστές συνταγές, που είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε συνταγογραφείτο υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα  μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.

Στρατολόγηση γιατρών

Την στρατολόγηση γιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα εκεί υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για το σκοπό αυτό, επικοινωνούσαν με τους γιατρούς του τομέα τους, απέστελλαν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες εν συνεχεία παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.

Επιπλέον, προέβαιναν στις δωροδοκίες των ιατρών μέσω της καταβολή μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών/επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητα τους.

Απάτη μέσω ΑΜΚΑ

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν και τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν.

Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Αλλαγή πλαισίου διάθεσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

Όπως τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο διάθεσης των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων». Και συμπληρώνει, «Δεν μπορεί μια εταιρεία παραγωγής ή εισαγωγής Ιατροτεχνολογικών προϊόντων να ρυθμίζει τις τιμές και στη συνέχεια να είναι πάροχος στον ΕΟΠΥΥ».

Διαβάστε επίσης 

Επίσκεψη Κικίλια στον ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Μειώνεται η γραφειοκρατία μέσω της ψηφιοποίησης αιτημάτων

Χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων στα άτομα με διαβήτη – Δείτε την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.