Χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων στα άτομα με διαβήτη – Δείτε την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ

Με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ τίθενται οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν την πλέον επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή, το Διαβητικό Πόδι.

Το Διαβητικό Πόδι, η δεύτερη συχνότερη επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη μετά τις καρδιαγγειακές επιπλοκές, καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης και αποκατάστασης, με στόχο την αποφυγή της έσχατης λύσης του ακρωτηριασμού των άκρων.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι ακρωτηριασμοί κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές πρόληψης!

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) έθεσε πρώτη, το 2004, με Πρόεδρο την αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου, το σοβαρό θέμα του Διαβητικού Ποδιού σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και έκτοτε, έως και σήμερα, άοκνα, ζητούσε από την Πολιτεία, με συνεχείς παρεμβάσεις της, να εστιάσει στην πρόληψη και να παρέχει σε όσους πάσχοντες είναι απαραίτητο, όλα τα ενδεδειγμένα και απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής επιπλοκής του Σακχαρώδη Διαβήτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζοντας ανάλογες πολιτικές πρόληψης, μείωσαν σε υψηλό ποσοστό τους ακρωτηριασμούς, με λαμπρό παράδειγμα τη Γερμανία, όπου το ποσοστό ανήλθε στο 85%.

Μετά από προσπάθειες δύο, σχεδόν, δεκαετιών της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η Πολιτεία θέσπισε, επιτέλους, τις επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν επιπλοκή στα κάτω άκρα.

Οι προδιαγραφές αυτές ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο και η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων αποτελεί την πλέον σοβαρή ενέργεια από πλευράς κάθε Πολιτείας στους πάσχοντες για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επιπλοκής που έχει ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις πολύχρονες προσπάθειές της για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων είχε στο πλευρό της την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Μελέτης παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, που πρόσφεραν την υποστήριξη και τη συμπαράστασή τους στο χρόνια αίτημά μας.
Σίγουρα μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την πρόληψη και τη μείωση των ακρωτηριασμών στη χώρα μας.
Έγινε όμως η αρχή, το πρώτο σημαντικό βήμα και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της γι’ αυτήν την απόφαση της Πολιτείας και ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, επιδιώκοντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και χρήζουν άμεσων λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας με τη σοβαρή αυτή χρόνια πάθηση, τον Διαβήτη!», καταλήγει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.