Σε 10 μέρες αποφασίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μελετήσουν όλα τα δεδομένα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τους κινδύνους πιθανών παρενεργειών.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες σε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων την οποία συγκάλεσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC). Οι επιστήμονες ζήτησαν 7 – 10 μέρες για να αξιολογήσουν αναλυτικά τα δεδομένα και να γνωμοδοτήσουν.

Στην επιτροπή συμμετείχε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο National Cancer Institute των ΗΠΑ. Ο καθηγητής Παυλάκης, που ειδικεύευται στην έρευνα των εμβολίων, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα:

«Η αποφαση της επιτροπης, μετα από εξαιρετικη συζητηση, ηταν να μην ληφθει καμια αποφαση αλλα να μελετηθουν περαιτέρω τα δεδομενα που υπαρχουν και τα υπολοιπα που θα ελθουν, και σε 7-10 μερες να παρθουν μακροχρονιες αποφασεις. Ακουστηκαν και φωνες που ελεγαν ότι δεν πρεπει να σταλει το λαθος μηνυμα προς ολο τον κοσμο γιατι τα προβληματα του εμβολιου είναι τοσο λιγα (ενα στο εκατομμυριο). Αλλα η επιτροπη προφανως θεωρησε ότι υπαρχει αναγκη παραπανω μελετης γιατι τα 6 κρουσματα θρομβωσεων σε 7 εκατομμυρια είναι πολύ προσφατα. Το ευχαριστο είναι ότι ολοι δινουν τεραστια προσοχη στην ασφαλεια και επισης στο να μην γινουν διακρισεις στην κατανομη των εμβολιων».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμαζονταν να χορηγήσουν το εμβολιο J&J σε πληθυσμους που δεν είναι ευκολο να πανε σε κεντρα εμβολιασμου, καθως και σε ειδικες ομαδες, όπως αστεγους, απομακρυσμενους πληθυσμους μειονοτητων, κλπ.

«Είναι προφανες σε μενα, εχοντας ξοδεψει δεκαετιες μελετωντας εμβολια αδενοϊών αλλα και Νουκλεινικων Οξεων (DNA, RNA), ότι και τα αλλα εμβολια αδενοϊών θα εχουν παρομοια συμπεριφορα. Αυτό μπορει να παει τους εμβολιασμους πολύ πισω και να κλονισει την εμπιστοσυνη της κοινωνιας για την επιστημη, τον ορθολογισμο και την ικανοτητα των ηγετικων ταξεων να δωσουν λυσεις σε σημαντικα προβληματα. Αρα γινεται ακομα πιο επιτακτικο να δουμε με ορους οφελους – κοστους, με στοχο να εχουμε τη γρηγοροτερη απαλλαγη από την επιδημια με τις λιγοτερες απωλειες σε ανθρωπινες ζωες», σημειώνει ο καθηγητής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου μετά την αναφορά 6 περιστατικών σπάνιων θρόμβων σε γυναίκες 18 – 48 ετών που είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί.

Η Ευρώπη μόλις χθες παρέλαβε τις πρώτες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και βρίσκεται σε αναμονή γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.