Καλπάζει ο διαβήτης στους άνω τον 65 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σημαντικά αύξηση παρουσιάζει ο διαβήτης, στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των ατόμων, με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε από 1,3 εκατομμύρια το 1990 σε 3,7 εκατομμύρια το 2019, την ώρα που τα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν κατά 25%, διαπιστώνει ανάλυση δεδομένων από περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για άτομα άνω των 65 ετών από τη μελέτη «Global Burden of Disease and Risk Factors Study», τα οποία αφορούσαν τη χρονική περίοδο 1990-2019. Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο ανά ηλικία, φύλο και δείκτη κοινωνικοδημογραφικής κατάστασης.

Αύξηση διαβήτη, μείωση θανάτων

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ζουν πιο πολύ, πιθανότατα λόγω της βελτίωσης των θεραπειών και της περίθαλψης. Συγκεκριμένα, η αναλογία των ατόμων άνω των 65 ετών που ζουν με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε κατά 28%, από 400 ανά 100.000 κατοίκους το 1990 σε 514 το 2019. Η αναλογία τριπλασιάστηκε σε κάθε ηλικιακή ομάδα από τα 65 έως τα 94 έτη, ιδίως μεταξύ των ανδρών.

Αντίθετα, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 25%, από 4,74 ανά 100.000 κατοίκους το 1990 σε 3,54 το 2019. Τα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των ατόμων ηλικίας κάτω των 79 ετών.

Ωστόσο, τα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν 13 φορές ταχύτερα στις χώρες υψηλού εισοδήματος σε σύγκριση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, γεγονός που υπογραμμίζει όρι, ο διαβήτης, έχει σημαντικές παγκόσμιες ανισότητες στη φροντίδα του.

Πάντως, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι εκτιμήσεις τους στηρίχθηκαν κυρίως στη μοντελοποίηση και ότι οι διαφοροποιήσεις στα συστήματα πληροφοριών υγείας και στις μεθόδους υποβολής εκθέσεων σε διάφορες χώρες και περιοχές ενδέχεται να έχουν επηρεάσει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Διαβήτης- Συμπτώματα

  • η πολυουρία (ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες)
  • η πολυφαγία
  • η πολυδιψία
  • η ακούσια απώλεια βάρους.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι επίσης:

  • η θολή όραση
  • η κόπωση
  • το ξηρό δέρμα
  • η δυσκολία επούλωσης πληγών
  • η αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων

Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να εκδηλώσει επίσης συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό ή κοιλιακό πόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες και να είναι σοβαρής μορφής.

Διαβάστε επίσης 

Διαβήτης: Προσοχή στον έρπη ζωστήρα!

Παχυσαρκία: Τα φάρμακα που αλλάζουν τα δεδομένα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.