Ποιοι απαλλάσσονται από τη συμμετοχή 1 και 3 ευρώ στις εξετάσεις – Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ

Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός, προχωρά σε διευκρινίσεις, αναφορικά με τη συμμετοχή 1 και 3 ευρώ, σε όλους όσοι κάνουν εξετάσεις σε ιδιωτικούς φορείς, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει τις κάτωθι εξαιρέσεις:

Οι προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και για τις οποίες δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας , στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην «Παναγιά Φανερωμένη – Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα», στο Νοσοκομείο Αίγινας « Ο Άγιος Διονύσιος », στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς-δικαιούχους περίθαλψης Ε..ΟΠ.Υ.Υ. δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου εδαφίου της περ. 12 της υποπαρ. 2 της παρ. ΙΒ του ν. 4093/2012 (Α΄222), όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 5102/2024 και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1-3 €).

Εξαιρούνται, οι πάσχοντες από:

  • μεσογειακή αναιμία
  • δρεπανοκυτταρική νόσο
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση
  • οι πάσχοντες από κυστική ίνωση
  • οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
  • οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω
  • καθώς τέλος και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.

Διαβάστε επίσης 

Εκτός ΕΟΠΥΥ 50 γιατροί λόγω υπερσυνταγογράφησης

Η ιατρική ανακοίνωση για τον 9χρονο που καταπλακώθηκε από την πόρτα του σχολείου στην Κηφισιά

FLiRT, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.