ΠΣΦ: Καθυστερούν εδώ και έναν χρόνο τις αποφάσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Καθυστερεί εδώ και έναν χρόνο η έκδοση των αποφάσεων για τους φυσικοθεραπευτές που δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Συλλόγου τους προς τα αρμόδια Υπουργεία και τα κόμματα για την επιτάχυνση της έκδοσης των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

Μετά από πολυετείς διεκδικήσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, κατέστησαν δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι φυσικοθεραπευτές – υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του, σύμφωνα με την ΚΥΑ οικ. 2/35134/ΔΕΠ/2023 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2611/Β/21-4-2023.

Σε επιστολή που απέστειλε ο Π.Σ.Φ. προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας, ζητά επιτακτικά την έκδοση των αντίστοιχων ΚΥΑ για την ένταξη των φυσικοθεραπευτών – υπαλλήλων που εργάζονται σε δομές των προαναφερόμενων Υπουργείων.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις Γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, οι φυσικοθεραπευτές, εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα όπως, σε δομές υγείας του Υπουργείου Υγείας, σε δομές υγείας των Ο.Τ.Α.(Δημοτικά γηροκομεία, ΚΑΠΗ, Δημοτικά Ιατρεία κ.λπ.), σε δομές υγείας και πρόνοιας (ΚΕΠΕΠ, ΚΕΚΑΜΕΑ κ.λπ.), σε στρατιωτικά νοσοκομεία, σε δομές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (αθλητικά κέντρα), σε δομές του Υπουργείου Παιδείας (ειδικά σχολεία, Πανεπιστήμια κ.λπ.), υπάγονται στη λίστα των δικαιούχων για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σημειώνεται ότι στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών πριν από ένα χρόνο ( Δ.Τ.: Στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Προστίθενται νέες ειδικότητες δικαιούχων – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (minfin.gov.gr) ) αναφέρονταν τα εξής: “Οι παραπάνω αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”.

Πέρασε όμως ένας χρόνος και για τα υπόλοιπα Υπουργεία το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, αναφέρει ο Π.Σ.Φ. σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι θα πρέπει ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κος Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθανάσιος Πετραλιάς να ασχοληθούν επιτέλους με αυτή την παράλειψη, διότι εκτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά: «Η πρόσφατη ένταξη των φυσικοθεραπευτών – υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σαφώς και αποτελεί μια δικαίωση των πολυετών αγώνων και διεκδικήσεων του Συλλόγου. Είναι όμως μια μερική δικαίωση, καθώς δεν εντάχθηκαν ακόμη, στους δικαιούχους οι υπόλοιποι φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου τομέα, γεγονός που αποτελεί μια σοβαρή παράλειψη από την πλευρά του Κράτους, καθώς όφειλαν να εκδώσουν σχετικές κοινές Υπουργικές αποφάσεις και τα άλλα Υπουργεία.

Πέρασε ένας χρόνος από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που αφορούσε τις δομές του Υπουργείου Υγείας και περιμένουμε την άμεση απάντηση των συναρμόδιων Υπουργείων στο ερώτημα που στείλαμε και – βέβαια – χωρίς άλλη καθυστέρηση την ένταξη όλων των φυσικοθεραπευτών του Δημοσίου στους δικαιούχους του επιδόματος.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι, για τον Π.Σ.Φ., είναι σαφές – σύμφωνα με την πρόβλεψη της Νομοθεσίας και τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργών – ότι οι αναφερόμενες αποφάσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2023».

Διαβάστε επίσης

Πότε πρέπει να σταματά να χειρουργεί ένας χειρουργός

Τι μπορεί να μας συμβεί αν πίνουμε χυμό φρούτων το βράδυ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.