Παράταση χρόνου μεταξύ των δύο δόσεων, ως λύση στις καθυστερήσεις εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Μια νέα διεθνής επιστημονική συζήτηση είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το αν η παράταση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μπορεί να αποτελέσει λύση στην καθυστέρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να αποτρέψει ένα πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους για πιθανή έξαρση επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού

Για τα εγκεκριμένα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται 21 έως 28 ημέρες μετά την πρώτη. Για το εγκεκριμένο εμβόλιο που βασιζεται σε αδρανοποιημένο ιό, η δεύτερη δόση απέχει 3 μήνες από την πρώτη.

Διεθνής εμπειρία

Ωστόσο, ήδη κάποιες χώρες παρατείνουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματαμ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την περιοριοσμένη προσφορά εμβολίών. Η Βρετανία χορηγεί τη δευτερη δόση ως και 12 εμβομάδες μετά την πρώτη, ενώ ο Καναδάς προτείνει η παράταση να φτάσει και τους 4 μήνες. Έτσι μέχρι σήμερα περίπου 48% του βρετανικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA κατά της Covid-19 σε έξι από τέσσερις εβδομάδες, με αφετηρία τις 14 Απριλίου ώστε να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν χορηγήσει ήδη πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, κάποιοι επιστήμονες προτείνουν για το επόμενο διάστημα όλα τα εμβόλια να διατίθενται για πρώτη δόση. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με την έστω και μερική θωράκιση του πληθυσμού, θεωρούν ότι θα αποτραπεί μια αναζωπύρωση της επιδημίας και πιθανόν το τέταρτο κύμα.

Τα επιχείρηματα υπέρ αυτής της τακτικής βασίζονται στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των εμβολίων, σύμφωνα με τα οποία και η πρώτη δόση παρέχει κάποιου βαθμού προστασία έναντι της νόσου Covid-19.

Ο αντίλογος

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες – ανάμεσά τους και σύμβουλοι του Λευκού Οίκου – προειδοποιούν ότι η χρονική καθυστέρηση μεταξύ των δύο δόσεων μπορεί να πυροδότησει έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

Όπως υποστηρίζουν, οι μερικώς εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις.

Με αυτή την άποψη συντάσσεται και ο Νο1 λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών, Anthony S. Fauci ο οποίος δήλωσε: «Είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε τη μέθοδο που προσφέρει τη βέλτιση δυνατή προστασία».

Το επιχείρημα εδώ είναι ότι η πρώτη δόση δεν θωρακίζει επαρκώς των οργανισμό έναντι των μεταλλάξεων του ιού.

Τι πρέπει να κάνουμε

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει απόλυτα ότι κάποια από τις δύο απόψεις είναι η σωστή. Θα φανεί εκ του αποτελέσματος…

Το σίγουρο είναι ότι για αρκετό διάστημα ακόμη θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας: οι μάσκες, οι αποστάσεις και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Με πληροφορίες από New York Times

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.