Άλλος ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας με μηνιγγίτιδα – Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πόλη

Αναστάτωση στις υγειονομικές αρχές της Πάτρας καθώς άλλος ένας φοιτητής διαγνώσθηκε με μηνιγγίτιδα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη στην αχαϊκή πρωτεύουσα για την διερεύνηση των περιστατικών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου, τον οποίο βρήκαν οι γονείς του στο σπίτι του σε άσχημη κατάσταση. Ο φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας με σοβαρά συμπτώματα από την μηνιγγίτιδα και μετά διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα, όπου νοσηλεύεται σε ΜΕΘ διασωληνωμένος.
Την ιχνηλάτηση του περιστατικού, ανέλαβε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.

Με αφορμή και το νέο περιστατικό ο Διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας είπε πως θα έρθει σε επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές για να δουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν.

Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε πρωτοετή φοιτητή, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου νόσησε φοιτήτρια κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και προκαλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα και άλλα παθογόνα. Προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, πιο ευάλωτα όμως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας (<5 ετών), οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτεί επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ για την μηνιγγίτιδα στην Ελλάδα, από το 2004 έως το 2023 δηλώθηκαν, συνολικά 1.133 κρούσματα μηνιγγίτιδας, με τα κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 108 ανά έτος και η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση να ανέρχεται στα 0,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

Η ασθένεια που απειλεί τις γυναίκες, όταν δεν κοιμούνται όσο χρειάζεται

Νέο προϊόν συνθετικής κάνναβης μετά τα «ζελεδάκια» στην αγορά – Τι μελετά το ΕΚΠΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.