Ήταν στο νοσοκομείο για 4 ολόκληρα χρόνια – Οι δύο πλευρές της ελληνικής πραγματικότητας

Αποκαλυπτική είναι η επιστολή ενός γιατρού για έναν ασθενή που ήταν για 4 ολόκληρα χρόνια στο Νοσοκομείο Ρίου, επειδή δεν είχε που να πάει!

Ο ασθενής είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο ξεπεράστηκε, αλλά επειδή δεν είχε που να πάει, παρέμενε στο νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες της κοινωνικές υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ρίου να βρεθεί δομή φιλοξενίας, καμία δεν δέχθηκε να τον φιλοξενήσει. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν έδειναν εξιτήριο στον ασθενή, γιατί γνώριζαν ότι θα βρισκόταν να κοιμάται στο δρόμο. Πέρασαν 4 ολόκληρα χρόνια που ήταν μέσα στο νοσοκομείο, μέχρι που πέθανε.

Ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων καθηγητής Μάρκος Μαραγκός απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή “στο νοσηλευτικό προσωπικό της Α’ και κυρίως της Β” Παθολογικής Κλινικής για την ανθρώπινη φροντίδα του ασθενούς Αχμέτ, που κατέληξε μετά από τέσσερα χρόνια νοσηλείας του στο Π.Γ.Ν.Π. Επίσης ευχαριστεί την Κοινωνική Υπηρεσία για τις συνεχείς προσπάθειές της, οι οποίες δυστυχώς απέβησαν άκαρπες, λόγω της πλήρους αδιαφορίας όλων των υπευθύνων κοινωνικών δομών, οι οποίες αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τον ασθενή μας”.

Το μείζον κοινωνικό πρόβλημα των ατόμων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ακόμη και για χρόνια, καθώς δεν έχουν πού να πάνε, ανέδειξε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, εκτιμάται ότι πάνω από 500 ενήλικες με κοινωνικά προβλήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία, χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για νοσηλεία. Ανάμεσά σε αυτούς και 70 παιδιά που φιλοξενούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία μετά από εισαγγελική εντολή.

«Πριν λίγες ημέρες είχαμε για άλλη μια φορά επισημάνει τις δεκάδες νοσηλείες στα νοσοκομεία ατόμων χωρίς προβλήματα υγείας που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο επειδή δεν έχουν που να πάνε», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, και προσθέτει:

«Πολύ καλά κάνουν οι γιατροί και δεν τους εκδίδουν εξιτήρια για να μην βρεθούν το δρόμο. Το νοσηλευτικό προσωπικό τους παρέχει τη καλύτερη δυνατή φροντίδα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων συναντούν τείχος στη προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα και να γυρίσουν σπίτι τους ή να βρουν κοινωνική δομή για τη φιλοξενία τους. Πάνω από όλα το χρήμα. Και όλα αυτά γιατί οι δημόσιες μονάδες πρόνοιας λόγω ελλείψεων προσωπικού έχουν δεκάδες θέσεις φιλοξενίας κλειστές με τη λίστα αναμονής για φιλοξενία πάνω από ένα χρόνο».

Διαβάστε επίσης

Α. Γεωργιάδης: Τα μέτωπα του νέου Υπουργού Υγείας και οι σκιές του παρελθόντος

COVID-19: Το σύμπτωμα που δείχνει ότι νοσείτε από τη νέα υποπαραλλαγή JN.1

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.