Α. Γεωργιάδης: Τα μέτωπα του νέου Υπουργού Υγείας και οι σκιές του παρελθόντος

Ο νέος Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Υγεία. Όχι μόνο γιατί ο συγκεκριμένος τομέας συγκαταλέγεται στις top προτεραιότητες της κυβέρνησης (χρονιά της Υγείας το 2024 έχει πει ο πρωθυπουργός), αλλά και γιατί πολλά μέτωπα παραμένουν ανοικτά, παράλληλα με ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες. Διότι κάποιες σημαντικές αλλαγές ξεκίνησαν, μεν, τους προηγούμενους μήνες, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν, ευρισκόμενες σε φάση ολοκλήρωσης.

- Advertisement -

Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, δείχνει να έχει πλήρη συναίσθηση του πού πάει και του τι θα ακολουθήσει. Παλιός γνώριμος της οδού Αριστοτέλους (όπου εδράζεται το Υπουργείο Υγείας) από το 2013-2014, οπότε υπηρέτησε ξανά από τον ίδιο θώκο, δεν διστάζει να συγκρουστεί μετωπικά, όταν κρίνει ότι χρειάζεται, στον βωμό του συμφέροντος των πολιτών.

Επιπλέον το προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει μεταρρυθμιστική  εμπειρία, οπότε μπορεί να φέρει σε πέρας τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι προτεραιότητές του; Με ποιο από όλα τα – εξίσου – σοβαρά θέματα θα επιλέξει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα;

- Advertisement -

Α. Γεωργιάδης: Τα μέτωπα, τι θα αντιμετωπίσει

Να μην ξεχνάμε ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ συνιστά ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς καλείται να επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που δεσπόζουν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027.

Ας δούμε, λοιπόν, τα μέτωπα, τα οποία ο Υπουργός Υγείας πρέπει να αντιμετωπίσει.

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ. Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει 6.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών το 2024.

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι διακομιδής των ασθενών σε ελάχιστα λεπτά σε αστικές και σε ημιαστικές περιοχές, αλλά και η ταχύτερη μεταφορά ασθενών, που διαβιούν σε απομακρυσμένες και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ήδη έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει τη δημιουργία έξι νέων σταθμών για τις αεροδιακομιδές.

Οι ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι δύο πρώτες λειτουργούν ήδη στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Παπαγεωργίου» και απομένουν άλλες δεκαεπτά. Οι Μονάδες Εγκεφαλικών εντάσσονται στον σχεδιασμό δημιουργίας Κέντρων Αναφοράς για σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες και περιλαμβάνει τη δημιουργία 16 Κέντρα Τραύματος. Προορίζονται για την ακόμη πιο συστηματική αντιμετώπιση τραυματιών, κυρίως από τροχαία ατυχήματα.

Το lifting στα Νοσοκομεία. Αναμένεται να «τρέξει» πρόγραμμα ανακαίνισης 80 Νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2025.

Οι διοικήσεις των Νοσοκομείων. Οι αλλαγές στις διοικήσεις Νοσοκομείων και Οργανισμών με διαδικασίες ΑΣΕΠ στόχο έχουν να εισαγάγουν το σύστημα σε μια νέα εποχή, με επιλογές προσώπων που πληρούν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς να συνδέονται με κόμματα και με ρουσφέτια. Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες.

Η πίεση στο ΕΣΥ λόγω COVID-19. Τελευταία παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων της COVID-19 και εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί εκ νέου η πίεση στο ΕΣΥ. Οι εισαγωγές και οι νοσηλείες έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Για πρώτη φορά συστήνεται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετεξέλιξη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και η ένταξή τους σε Κοινοτικά Δίκτυα.

Το clawback. Το συγκεκριμένο μέτρο καθιερώθηκε επί της πρώτης του θητείας στο Υπουργείο Υγείας ως προσωρινό, αλλά τελικά έμεινε, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων και δυσλειτουργιών στην αγορά του φαρμάκου.

Επιπλέον αναμένεται να προχωρήσουν ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, καθώς και η υλοποίηση του data center της ΗΔΙΚΑ.

Σήμερα Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 20:00μμ θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Υγείας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου.

Διαβάστε επίσης

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο από το παρελθόν»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης νέος Υπουργός Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.