Κυστική Ίνωση: Η πιο διαδεδομένη κληρονομική νόσος – Πάνω από 500.000 φορείς στην Ελλάδα

Ενημερωτική Ημερίδα, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης, με τίτλο “Κυστική Ίνωση: Ατενίζοντας το μέλλον”, όπου θα παρουσιαστούν οι  νέες εξελίξεις, που αλλάζουν το πρόσωπο της Κυστικής Ίνωσης και την καθιστούν σταδιακά από θανατηφόρο νόσο σε διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, στο INNOVATHENS στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (είσοδος κοινού: Πειραιώς 100, Γκάζι), από τις 9.30 έως τις 16.30.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης, 20-25 Νοεμβρίου 2023, αλλά και της επετείου 40 χρόνων από την ίδρυση του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 στην Αθήνα και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους συλλόγους ασθενών στην Ελλάδα καταφέρνοντας να αλλάξει τον χάρτη της νόσου στη χώρα μας μέσα από την εθελοντική ομαδική προσφορά όλων των μελών του, σε συνεχή συνεργασία με την Πολιτεία, τους φορείς και την επιστημονική κοινότητα.

Βελτίωση ποιότητας ζωής

«Ολοκληρώνοντας μια μακρά πορεία 40 χρόνων επιτυχημένων δράσεων, στόχος μας συνεχίζει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Κυστική Ίνωση και των φροντιστών τους, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και την πρόληψη της. Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο διαδεδομένη κληρονομική νόσος με περισσότερους από 500.000 φορείς στην Ελλάδα – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4-5% του γενικού πληθυσμού- και περίπου 850 ασθενείς σε όλη τη χώρα. Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή, με δωρεάν πρόσβαση στο κοινό» αναφέρει η Άννα Σπίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης.

Τιμητική πλακέτα

Με αφορμή την επέτειο 40 χρόνων του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον εμπνευστή και Ιδρυτικό Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, τον πρώτο Παιδίατρο του Τμήματος Κ.Ι. Παίδων «H Αγία Σοφία», κ. Αδάμ Γεώργιο. Επίσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του πρώτου διαδραστικού παιδικού βιβλίου για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα, με τίτλο “Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.”, μια πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης για τους μικρούς ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Την Ημερίδα θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι φορέων από το χώρο της υγείας, ενώ με ενδιαφέρουσες ομιλίες θα συμμετάσχουν ιατροί από τα εξειδικευμένα Κέντρα και ιατρεία Κυστικής Ίνωσης της χώρας, καθώς και επιστήμονες υγείας, που θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για:

 • την αντιμετώπιση των ασθενών με Κυστική Ίνωση
 • την επίδραση των καινοτόμων θεραπειών στο αναπνευστικό και στο πεπτικό σύστημα,
 • αλλά και στις σπάνιες CFTR μεταλλάξεις
 • τις αλλαγές στη συμπτωματική αντιμετώπιση της νόσου με τις καινοτόμες θεραπείες
 • τη σχετιζόμενη με τον ασπέργιλλο πνευμονική νόσο σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση
 • τα νεότερα αντιβιοτικά για τους ασθενείς με Κ.Ι.
 • τις διαταραχές ύπνου στους ασθενείς
 • τον Σακχαρώδη Διαβήτη Κυστικής Ίνωσης (CFRD)
 • την επίδραση της νόσου στη γονιμότητα των ασθενών και στην κύηση
 • τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στην Ελλάδα και τη φροντίδα των μεταμοσχευμένων ασθενών με Κ.Ι.
 • την αναπνευστική φυσικοθεραπεία & άσκηση
 • το πρόγραμμα ομαδικής γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης
 • τα επιτεύγματα και τους στόχους του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, που ολοκληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών και να εγγραφούν στην Ημερίδα στο https://cysticfibrosis.gr/hybrid-2023

Την Ημερίδα θα χαιρετίσουν, μεταξύ άλλων οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (tbc), Υπουργός Υγείας, Yann Le Cam, CEO Eurordis- Rare Diseases Europe, Philip Watt, President CF Europe, Καρποδίνη Θεανώ (tbc), Διοικήτρια Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Κανακά-Gantenbein Χριστίνα, Πρόεδρος Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου Ε.Κ.Π.Α.

Η Ημερίδα τελεί υπό τις Αιγίδες των Δήμου Αθηναίων, Eurordis- Rare Diseases Europe και Cystic Fibrosis Europe.

Διαβάστε επίσης 

Σε πρώτο πρόσωπο η Στέλλα Γεωργακή, η μοναδική Ελληνίδα με κυστική ίνωση, που έχει κάνει δύο μεταμοσχεύσεις

Κυστική Ίνωση: Για το 10% των πασχόντων δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.