Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο: Θεραπευτικές εξελίξεις και βελτίωση φροντίδας των ασθενών

Οι νεότερες εξελίξεις της Αιματολογίας σε διαγνωστικό, θεραπευτικό και ερευνητικό επίπεδο, θα παρουσιαστούν στο 34ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο (ΠΑΣ) που θα διεξαχθεί στην
Αθήνα από 9 έως 11 Νοεμβρίου 2023 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και τη μεγαλύτερη εκδήλωση στο χώρο της Αιματολογίας στην Ελλάδα. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.200 σύνεδροι, Αιματολόγοι, Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι, Νοσηλευτές και πολλοί Φοιτητές.

Όπως ανέφερε στην εισαγωγική της ομιλία η Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κα Ελισάβετ Γρουζή, σκοπός του Συνεδρίου είναι να προβληθεί το ερευνητικό και κλινικό έργο των Ελλήνων Αιματολόγων και να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στους διάφορους τομείς της Αιματολογίας διεθνώς.

«Προτεραιότητα μας είναι η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση όλων μας, και κυρίως
των νέων Αιματολόγων, καθώς και η βελτίωση της φροντίδας των ασθενών μας ώστε
να καταφέρουμε να μετατρέψουμε την αγωνία τους σε ελπίδα και συχνά σε βεβαιότητα αποκατάστασης της υγείας τους». Επίσης, επισήμανε ότι η Αιματολογία του σήμερα διανύει ένα «δρόμο προόδου», ο οποίος επιταχύνθηκε σημαντικά με την ενσωμάτωση της καινοτομίας που οδήγησε στην ταυτοποίηση πολυάριθμων και πολύπλοκων μοριακών αλλαγών, ακόμη και εντός της ίδιας νοσολογικής οντότητας, οδηγώντας στην «Αιματολογία της Ακριβείας».

Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο: Θεραπευτικές εξελίξεις και βελτίωση φροντίδας των ασθενών

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ ενημέρωσαν για την επίκαιρη θεματολογία του επικείμενου
34ου ΠΑΣ που καλύπτει όλο το φάσμα της Αιματολογίας και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά συμπόσια, ειδικές διαλέξεις, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, θέματα αιχμής, συναντήσεις με τον/την ειδικό, ειδικές συνεδρίες για Νοσηλευτές/τριες, Βιολόγους και Τεχνολόγους, το “Βήμα του Υποτρόφου του Ιδρύματος της ΕΑΕ”, ειδικές συνεδρίες Ειδικευομένων Αιματολογίας, καθώς και εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος.

Φέτος δε, δίνεται περισσότερος χρόνος στις προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, οι οποίες αναδεικνύουν την επιστημονική δραστηριότητα των Ελλήνων Αιματολόγων και δίνουν τη δυνατότητα για γόνιμο διάλογο και οικοδόμηση συνεργασιών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, θα παρουσιασθεί πλήθος σημαντικών ανακοινώσεων από εργασίες που εκπονήθηκαν κατά κύριο λόγο σε Ελληνικά Κέντρα και στην πλειοψηφία τους αφορούν συνεργατικές μελέτες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το κλινικό και ερευνητικό έργο των Ελλήνων Αιματολόγων.

Βραβεία «Αρκάγαθος Γούττας»

Στο πλαίσιο αυτό θα βραβευτούν οι έξι καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις και οι τρεις καλύτερες αναρτημένες, ενώ θα απονεμηθούν τα βραβεία «Αρκάγαθος Γούττας» και «Φαίδων Φέσσας» στις δυο καλύτερες ολοκληρωμένες εργασίες.

Η κα Γρουζή αναφέρθηκε και στην Διάλεξη Προσκεκλημένου της Προέδρου και ενημέρωσε ότι: «θα έχουμε την τιμή να ακούσουμε από την Professor Vassiliki Boussiotis, τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα για τον κομβικό ρόλο του μυελού των οστών για την αιμοποίηση και την αντινεοπλασματική ανοσία στην μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και όχι μόνον.

Η κα Μπουσιώτου, διαπρεπής Ελληνίδα και διεθνούς φήμη ερευνήτρια, Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας η οποία πρώτη ανακάλυψε τα μόρια που διεγείρουν τον μηχανισμό αναγνώρισης και καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και πρόσφατα δημοσίευσε μια πρωτοφανή ανακάλυψη για την πρωταρχική και έως τώρα αφανή δράση του καρκίνου που προσβάλλει από πολύ νωρίς τον μυελό των οστών, μπλοκάροντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τους τρόπους να αντιμετωπιστεί».

Στο συνέδριο αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες θα παρουσιασθούν από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, όπως οι: Hermann Eibel, Theodora Foukaneli, Andrea Gallamini, Grigoris Gerotziafas, François-Xavier Mahon, Gail J. Roboz, Davide Rossi, και Jesús San-Miguel. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί ειδική συνεδρία αφιερωμένη στις προοπτικές που δίνει η αλληλεπίδραση της ΕΑΕ με την European Haematology Association (ΕΗΑ), στην οποία θα συμμετέχουν η Prof Elizabeth Macintyre (Past President of EHA) και Έλληνες Αιματολόγοι που έχουν συμμετάσχει στις δράσεις αυτές.

Διαβάστε επίσης

Όλες οι ιατρικές ειδικότητες στο ίδιο τραπέζι – Συνέδριο του ΜΗΤΕΡΑ για τον καρκίνο

Όλες οι ιατρικές ειδικότητες στο ίδιο τραπέζι – Συνέδριο του ΜΗΤΕΡΑ για τον καρκίνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.