Ο ατομικός ιατρικός φάκελος εργαζομένου και τα καθήκοντα των γιατρών εργασίας

Με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τα καθήκοντα των γιατρών εργασίας και πως θα τηρούνται στο εξής οι ατομικοί ιατρικοί φάκελοι των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι γιατροί εργασίας θα προβαίνουν σε έλεγχο της υγείας των εργαζομένων, τήρηση ιατρικού φακέλου για το προσωπικό, αλλά και αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ασθενειών που οφείλονται στην εργασία.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας εδράζεται στον Κώδικα Νόμων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων , που αποτελεί την αρχή της αποκλειστικής ευθύνης του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας.

Με βάση το άρθρο 8 του Κώδικα, σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50
εργαζόμενους, αλλά και ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων στις περιπτώσεις έκθεσης σε βιολογικούς καρκινογόνους παράγοντες , αμίαντο , μόλυβδο και επιπλέον σε Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης, ο εργοδότης οφείλει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας.

Τα καθήκοντα των γιατρών εργασίας:

-Προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μετά την πρόσληψη τους ή την αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο

-Μεριμνούν για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος σε εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά.

– Εκτιμούν την καταλληλότητα των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία, αξιολογούν και καταχωρούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εκδίδουν βεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων (Βεβαίωση Καταλληλότητας) και την κοινοποιούν στον εργοδότη. Το περιεχόμενο της βεβαίωσης πρέπει να εξασφαλίζει το ιατρικό απόρρητο υπέρ του εργαζομένου και μπορεί να ελεγχθεί από τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Α.Υ.Ε) της αρμόδιας Υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας, για την κατοχύρωση του εργαζομένου και του εργοδότη.

– Τηρούν ατομικό ιατρικό φάκελο (Α.Ι.Φ.) του κάθε εργαζόμενου

– Αναγγέλλουν μέσω της επιχείρησης στην επιθεώρηση εργασίας ασθένειες των εργαζομένων που οφείλονται στην εργασία.

Διαβάστε επίσης

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες από την εμφάνιση κοριών – Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία

Η υπερτροφή που «πολεμά» την υπέρταση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.