Η υπερτροφή που «πολεμά» την υπέρταση

Η υπέρταση είναι μια χρόνια, πολυπαραγοντική πάθηση, που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ως αποτέλεσμα, η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το 2021, περίπου 4,5 εκατομμύρια και 4,0 εκατομμύρια θάνατοι σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα, αποδόθηκαν σε υψηλότερη συστολική πίεση. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση αποδίδεται σε μέση διαστολική αρτηριακή πίεση 80 mmHg και μέση συστολική αρτηριακή πίεση 120 mmHg.

Τα μανιτάρια, περιέχουν βιοδραστικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, στερόλες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αμινοξέα. Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε ότι η προσθήκη μανιταριών στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για πολλούς, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς αποτελεί κορυφαίο μέλημα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες -πριν από τον καρκίνο και την COVID-19- η εξεύρεση τρόπων για να διατηρούνται υπό έλεγχο παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, όπως η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι καθοριστικής σημασίας.

Μείωση υπέρτασης

Η προσθήκη ενός ευρέως προσβάσιμου συστατικού στη διατροφή μας όπως τα μανιτάρια θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research προβάλλει πώς η ενσωμάτωση βρώσιμων μανιταριών στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει την υπέρταση κάποιου. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι έχουν γραφτεί πολλά για τα οφέλη των συστατικών των μανιταριών στην υγεία, αλλά συχνά ήταν «δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως το ρόλο των μανιταριών ως διατροφικές παρεμβάσεις στην ανακούφιση της υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών δυσλειτουργιών».

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται στα μανιτάρια, όπως η κορδιζεπίνη, η λοβαστατίνη, η εριταδενίνη και η εργοστερόλη, πιστεύεται ότι «επηρεάζουν άμεσα την έκφραση γονιδίων που προκαλούν καρδιαγγειακή» λειτουργία, λόγω του γεγονότος ότι είναι δομικά παρόμοια, μεταξύ άλλων, με την αδενοσίνη μια χημική ουσία που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Ευρήματα μελέτης

Όταν της ζητήθηκε να θέσει αυτά τα ευρήματα σε ένα πλαίσιο, η Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fielding του UCLA και συγγραφέας του βιβλίου Recipe For Survival, δήλωσε στο Health ότι μια μερίδα μανιταριών -για τους ανθρώπους που δεν είναι αλλεργικοί, τουλάχιστον- θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Στο πλαίσιο μιας κατά τα άλλα όχι και τόσο υγιεινής διατροφής, μπορεί να μην κάνει τεράστια ή σημαντική διαφορά στον συνολικό κίνδυνο», εξήγησε, «αλλά όταν προστίθεται σε μια ποικίλη και συνολικά υγιεινή μεσογειακή ή DASH διατροφή, μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο».

Πώς τα μανιτάρια επηρεάζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Στην ανασκόπησή τους, οι συγγραφείς της μελέτης γράφουν ότι τα βρώσιμα μανιτάρια είναι από καιρό γνωστό ότι είναι «λειτουργικά τρόφιμα» που χρησιμεύουν ως πλούσιος βιοενεργός πόρος, δηλαδή περιέχουν ενώσεις που διεγείρουν σωματικές δράσεις που δημιουργούν συνολική καλή υγεία. Τα βιοδραστικά τρόφιμα έχουν μελετηθεί ως προληπτικά εργαλεία όχι μόνο για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά και για τον καρκίνο, μεταξύ άλλων παθήσεων.

Η ανασκόπηση σημειώνει ότι, τα μανιτάρια ενσωματώνονται συχνά σε καρδιο-υγιείς προσεγγίσεις διατροφικών προτύπων, όπως η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν βιοδραστικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, στερόλες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αμινοξέα.

Διαβάστε επίσης

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση ακόμα και σε ενήλικες χωρίς υπέρταση

Προσπαθείς να κόψεις το κρέας και δεν μπορείς; Ίσως φταίνε τα γονίδια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.