Νέα, αυστηρότερα κριτήρια βάζει ο ΕΟΠΥΥ, στη συνταγογράφηση φαρμάκου για την παχυσαρκία

Νέα, αυστηρότερα κριτήρια βάζει ο ΕΟΠΥΥ,  στη συνταγογράφηση φαρμάκου για την παχυσαρκία. Όπως προβλέπει εγκύκλιος, το σκεύασμαμε τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη θα χορηγείται και θα αποζημιώνεται πλέον σε ασθενείς ηλικίας 18 – 74 ετών, με σωματικό βάρος 60 – 234 κιλά, BMI ≥40 kg/m² (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Τα άτομα που συγκεντρώνουν αυτούς τους μείζονες παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να απευθύνονται για τη χορήγηση της λιραγλουτίδης σε ειδικούς στα Ιατρεία Παχυσαρκίας δημόσιων αλλά και ιδιωτικών νοσοκομείων. Μέσω των Ιατρείων, αναφέρει η εγκλύκλιος του  ΕΟΠΥΥ, θα γίνεται προέγκριση και στη συνέχεια επανέγκριση χορήγησης και αποζημίωσης.

Χορήγηση και αποζημίωση

Στην εγκλύκλιο του ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται προέγκριση, μετά την υποβολή ατομικών αιτημάτων, από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) πριν από την έναρξη της αγωγής, μετά από 12 εβδομάδες στη θεραπευτική δόση των 3 mg/ημέρα (έλεγχος ανταπόκρισης θεραπείας) και τέλος στην ολοκλήρωση του 1ου έτους της φαρμακευτικής αγωγής.

Ορίζεται επίσης πως η χορήγηση διακόπτεται επί μη ανταπόκρισης στη θεραπεία, η οποία προσδιορίζεται «ως αποτυχία απώλειας τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους μετά 12 εβδομάδες θεραπείας στη δόση των 3mg/ημέρα και τουλάχιστον 10% του αρχικού σωματικού βάρους στο 1 έτος από την έναρξη της θεραπείας».

Για την αποζημίωση συνταγών με το φάρμακο θα επισυνάπτεται η εγκριτική απόφαση κατόπιν αξιολόγησης σχετικού αιτήματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων Θετικού Καταλόγου από το ΑΥΣ.

Διαβάστε επίσης 

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης άνοιξε τα χαρτιά του για την φαρμακευτική πολιτική – Ειδικό Ταμείο για τα καινότομα, ελεγκτές στον ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στις επιλογές των διοικήσεων των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ με νομοσχέδιο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.