ΕΚΠΑ: Πέντε δράσεις στήριξης για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία

Το ΕΚΠΑ, συμμετέχει στην προσπάθεια της πολιτείας για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τη χώρα μας και στηρίζει με δράσεις όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανταποκρινόμενο άμεσα στις ανάγκες που έχουν προκύψει από τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, συνδράμει την πολιτεία αξιοποιώντας το πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικό του δυναμικό και την τεχνογνωσία του.

ΕΚΠΑ: Οι δράσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί  

1. Χορηγία υποτροφιών στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ για φοιτητές που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές. Η δράση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με κατάθεση αιτήσεων των ενδιαφερομένων και εξέταση των αιτήσεων από αρμόδια επιτροπή.

2. Συνεργασία στις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας για την ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών των περιοχών που έχουν πληγεί με τη συμμετοχή ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

3. Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ είναι σε επικοινωνία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ώστε από κοινού να συνδράμουν το Υπουργείο Υγείας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μετά τις καταστροφές.

Το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής με Διευθυντή τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή βρέθηκε στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας με δύο κλιμάκια, στην Καρδίτσα και στη Λάρισα, αποτελούμενα από επιστημονικούς συνεργάτες, απόφοιτους και φοιτητές του προγράμματος, και υποστηρίζει την υγειονομική διαχείριση των πλημμυροπαθών στις πληγείσες περιοχές και στις δομές που δημιουργήθηκαν στον Παλαμά και στην Καρδίτσα, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Τα κλιμάκια θα παραμείνουν στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσα συνδράμοντας στο  έργο  που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας  για την υγειονομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις  με τους Υφυπουργούς Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους  και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, με τους Διοικητές των Νοσοκομείων Καρδίτσας, κα Μαίρη Κουτσιούμπα, και Λάρισας, κ. Γρηγόρη Βλαχάκη, καθώς και με τους  εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών έγινε ανταλλαγή τεχνογνωσίας  για τον σχεδιασμό της άμεση ιατρικής ανταπόκριση  στο πεδίο.

4. Συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Περιφέρειες για τη στοχευμένη εκπαίδευση στελεχών των περιφερειών και άλλων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των προβλημάτων από ακραία φυσικά φαινόμενα, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Η δράση αυτή σχεδιάζεται και θα ξεκινήσει σύντομα η υλοποίηση της αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των συντελεστών των δύο σχετικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που υλοποιούνται στο ΕΚΠΑ, «Στρατηγικές ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος – Καταστροφών – Κρίσεων» (Διευθυντής καθ. Ευθ. Λέκκας) και «Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών» (Διευθυντής καθ. Εμμ. Πικουλής).

5. Συμμετοχή στις ενέργειες της Συνόδου των Πρυτάνεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για τη συγκέντρωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ειδών ρουχισμού και  προσωπικής υγιεινής για την υποστήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες.

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους με Νεανικό Ρευματικό Νόσημα

Ελλείψεις φαρμάκων: Ο ΕΟΦ, οι συνδικαλιστές και τα λουκέτα στις φαρμακαποθήκες

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.