Βρετανία: Εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει 50 τύπους καρκίνου

Ελπίδες γεννά σε παγκόσμιο επίπεδο, έρευνα που διενεργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρεατανιας, (NHS) για τη νέα εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το τεστ «Galleri» ανίχνευσε δύο στους τρεις καρκίνους μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους με ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία ενώ στο 85% αυτών των θετικών περιπτώσεων, εντόπισε επίσης την αρχική εστία του καρκίνου.

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα «έργο σε εξέλιξη», λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων που εντοπίζονται. Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, με μια σειρά πιθανών αιτιών και απαιτούν πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Ευρήματα μελέτης

Περισσότεροι από 350 από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου, διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους όπως σαρώσεις και βιοψίες.

Το 75% των θετικών στην εξέταση αίματος βρέθηκε να έχουν καρκίνο ενώ το 2,5% των αρνητικών τεστ βρέθηκε να έχουν καρκίνο.

Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές, το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, επισήμανε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον, στο BBC News.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology, στο Σικάγο, και θα δημοσιευθούν στο περιοδικό The Lancet Oncology.

Το NHS χρησιμοποιεί επίσης το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, για να διαπιστώσει εάν μπορεί να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους όπως καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, εντέρου, πνεύμονα, παγκρέατος και λαιμού. Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται φέτος και, εάν είναι επιτυχή, το NHS στην Αγγλία σχεδιάζει να επεκτείνει την εφαρμογή του σε ένα ακόμη εκατομμύριο άτομα το 2024 και το 2025.

Διαβάστε επίσης 

Από εθελοντές αιμοδότες το 65,34% των μονάδων αίματος που συγκεντρώνονται -Το νοσοκομείο με την καλύτερη επίδοση

Όλα τα νέα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων του Υπ. Υγείας – Πότε ξεκινούν, για ποιους προορίζονται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.