Όλα τα νέα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων του Υπ. Υγείας – Πότε ξεκινούν, για ποιους προορίζονται

Το αμέσως προσεχές διάστημα, ήτοι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά όλα τα νέα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων του Υπουργείου Υγείας.

- Advertisement -

Πρόκειται για 15 εθνικά, πιλοτικά προγράμματα, που στόχο έχουν να καλύψουν ανεκπλήρωτες ανάγκες, με έμφαση και στη σωματική και στην ψυχική υγεία των πολιτών. Συμπεριλαμβάνουν, δε, και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, προληπτικές δράσεις για όλη την οικογένεια, καθώς και ένα νέο, εύχρηστο app – οδηγό για την καθημερινότητα.

Η σημασία της πρόληψης στην υγεία είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη και το Υπουργείο Υγείας ποντάρει πολλά σε αυτόν τον τομέα. Η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» πάει πολύ καλά προς ώρας, έχοντας συμβάλει καταλυτικά στον έγκαιρο εντοπισμό χιλιάδων περιστατικών καρκίνου.

Στο πλαίσιο της πρόληψης εντάσσεται και το dentist pass για τα παιδιά.

- Advertisement -

Προτεραιότητα τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων

Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καλή δημόσια υγεία είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί, όπως ο ίδιος έχει πει κατ’ επανάληψη. Δεν είναι τυχαίο ότι η επόμενη τετραετία λέγεται ότι η τετραετία της υγείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του HS, τα νέα προγράμματα αφορούν αναλυτικά στα εξής:

Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Αφορά σε 2.432.000 γυναίκες, ηλικίας από 30 έως 65 ετών.

Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο. Αφορά σε 3.840.000 πολίτες, ηλικίας από 50 έως 69 ετών.

Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προορίζεται για 5.706.125 πολίτες, ηλικίας από 30 έως 70 ετών.

Εθνικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα εξεταστούν 146.357 πολίτες ευπαθών ομάδων, που κατοικούν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές (ηλικιωμένοι, έγκυοι, παιδιά, που ζουν σε ορεινές περιοχές και σε μικρά και πολύ μικρά νησιά).

Εθνικό πρόγραμμα άσκησης και υγιεινής διατροφής / αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας. Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει, το καινοτόμο πρόγραμμα – σταθμός φιλοδοξεί να βοηθήσει 2.002.670 παιδιά, ηλικίας από 0 έως 17 ετών.

Εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Στοχεύει σε  7.000.000 πολίτες, που είναι είτε υπέρβαροι, είτε είναι παχύσαρκοι.

Εθνικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, πρόληψη και αντιμετώπιση. Κάθε χρόνο θα γίνονται προληπτικές εξετάσεις σε 85.000 εγκύους, ώστε να εντοπίζεται έγκαιρα το συγκεκριμένο – πολύ σοβαρό – γενετικό νόσημα.

Εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο. Η απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπό τον Θάνο Πλεύρη το επεξεργάστηκε εκ νέου και επί μακρόν. Προορίζεται για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται άτομα, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Δηλαδή καπνιστές και πρώην καπνιστές, ηλικίας από 50 έως 80 ετών, οι οποίοι καπνίζουν ή κάπνιζαν 20 πακέτα τσιγάρα τον χρόνο.

Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence AI). Η συγκεκριμένη δράση, όπως είχε αποκαλύψει το HS, προορίζεται για άτομα, τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Για παράδειγμα σε αλιείς, γεωργούς, κτηνοτρόφους και άλλους, οι οποίοι κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Εθνικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας μητέρας – παιδιού – οικογένειας: Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πρόγραμμα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών και της πρόληψης των ψυχικών διαταραχών στους γονείς και στα παιδιά. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 12 ετών (800.000) και οι γονείς τους.

Εθνικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας μητέρας – παιδιού – οικογένειας: Άλλο ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για να συμβάλει στην αποστιγματοποίηση της περιόδου (έμμηνος ρύση). Είναι πιλοτικό πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει σε 200 σχολεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θα διανεμηθούν 13.716.000 προϊόντα περιόδου και θα ενημερωθούν 360.000 κορίτσια, ηλικίας από 12 έως 18 ετών, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους.

Εθνικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας μητέρας – παιδιού – οικογένειας: Εδώ ο στόχος είναι να προλαμβάνονται η επιθετικότητα και οι καταστροφικές συμπεριφορές των νέων, προς τον εαυτό τους και προς τους άλλους και να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση. Αφορά σε 860.000 νέους, ηλικίας από 17 έως 24 ετών.

Σύμβουλος υγείας & Healthflix: Μια νέα, πρωτότυπη πλατφόρμα (app) θα παρέχει, μεταξύ άλλων, συμβουλές υγείας σε βίντεο, θα δίνει οδηγίες για τη χρήση της άυλης συνταγογράφησης κτλ. Αφορά στο  σύνολο του πληθυσμού, που κατέχει κινητό τηλέφωνο ή / και υπολογιστή.

Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης της κατάχρησης αλκοόλ: Η κατάχρηση αλκοόλ είναι μείζον πρόβλημα διεθνώς και έχει σοβαρές επιπλοκές στη σωματική και στην ψυχική υγεία των χρηστών. Στοχεύει στο σύνολο του πληθυσμού, δίνοντας έμφαση στους νέους.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της άσκησης στην ποιότητα ζωής των ατόμων με εμπειρία καρκίνου

ΕΕ: Συστάσεις για συνετή χρήση αντιβιοτικών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.