ΚΕΘΕΑ: Κρυφή επιδημία η χρήση κάνναβης και ηρεμιστικών από ηλικιωμένους

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών  αναφορικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από ηλικιωμένους. Η κατανάλωση παυσίπονων, ηρεμιστικών, βενζοδιαζεπινών και καταπραϋντικών είναι υψηλότερη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον και η χρήση κάνναβης κατά τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε στους ηλικιωμένους άνω των 65 από 1,2% το 2012 σε 5,1% το 2019. Ωστόσο, υπάρχει η τάση αυτή η πληθυσμιακή ομάδα να αγνοείται επιδημιολογικά, επιστημονικά και πολιτισμικά.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ως σύμβουλος οργανισμός του ΟΗΕ (ΕCOSOC) σε θέματα ναρκωτικών, σχετικά με την Ετήσια Έκθεση του INCB (Διεθνής Επιτροπή για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Μαρτίου, στη Βιέννη.

Μάλιστα το INCB προειδοποιεί για «μια κρυφή επιδημία, τη χρήση ναρκωτικών από ηλικιωμένους», δηλαδή από άτομα άνω των 65, τα οποία μέχρι το 2050 θα αποτελούν τον 1 στους 6 ανθρώπους πάνω στη Γη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει ταχέως.

Σημειώνεται ότι ηλικιωμένοι βρίσκουν τέτοιες λύσης λόγω γήρατος, της απομόνωσης ή σωματικών προβλημάτων.

Για την αντιμετώπισή της επιδημίας η επιτροπή INCB συνιστά ενίσχυση της έρευνας σχετικά με τις διαταραχές χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των ηλικιωμένων ζητώντας από τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και θεραπείας, σχεδιασμένες για αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα.

O αντίκτυπος της πανδημίας

Ανησυχητική είναι η επίδραση της πανδημίας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων, καθώς μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού  επέφεραν την έλλειψη ορισμένων ελεγχόμενων ουσιών για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Επίσης, η εστίαση στη νοσηλεία νοσούντων  με COVID-19 προκάλεσε περαιτέρω ελλείψεις και διέκοψε θεραπείες και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία.

Επίσης, περιορίστηκαν οι μετακινήσεις, ενώ απομονώθηκαν και άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και χρήσης ναρκωτικών, επιδεινώνοντας ενίοτε αυτά τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του INCB Cornelis de Joncheere επεσήμανε ότι «Σε μια περίοδο που οι πόροι είναι ήδη περιορισμένοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές χρήσης ναρκωτικών. Το INCB καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης».

Παράνομη διακίνηση

Συνέπειες υπήρξαν και στις παράνομες αγορές ναρκωτικών,  με συνέπεια να εκλείπουν ορισμένα ναρκωτικά και να πωλούνται  σε υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με ενδείξεις, η καθαρότητα των ναρκωτικών σε τοπικό επίπεδο έχει μειωθεί και ότι χρησιμοποιούνται προσμείξεις, όπως η φαιντανύλη, που αυξάνουν τα ποσοστά υπερδοσολογίας.

Ακόμη, παρατηρήθηκε διαδικτυακή διακίνηση ναρκωτικών μέσω κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από το οργανωμένο έγκλημα. Από την έκθεση φαίνεται επίσης πως «ανοικτές αγορές στο διαδίκτυο και το darknet, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά φόρουμ φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στην προμήθεια ναρκωτικών ουσιών σε επίπεδο λιανικής».

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.