Πόνος στη μέση: Πώς θα υποχωρήσει χωρίς χειρουργείο

Οι αναπηρίες που σχετίζονται με τα προβλήματα και τους πόνους στη μέση και κατά συνέπεια η επιβάρυνση του γενικού πληθυσμού έχουν αυξηθεί, παρά τις πολυάριθμες θεραπείες και τους πόρους που δαπανώνται για την υγειονομική περίθαλψη.

Η αυξητική αυτή τάση αναπόφευκτα θα συνεχιστεί, ειδικά όσον αφορά τον αριθμό πασχόντων που δεν μπορούν να εργαστούν, με σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και στο εργατικό δυναμικό ενός έθνους.

«Η οσφυαλγία είναι επίσης ένα σημαντικό οικονομικό ζήτημα και μια πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος που αποδίδεται στην οσφυαλγία εκτιμάται ότι είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο χρόνιος σπονδυλικός πόνος (συνεχής πόνος που διαρκεί μέχρι ή και περισσότερο από 3 μήνες) εμφανίζεται σε 2% έως 8% των ατόμων με οσφυαλγία. Η πληθώρα των θεραπειών για την οσφυαλγία (LBP) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Θεραπείες 

Τα οπιοειδή, η ένεση στη σπονδυλική στήλη, η ανάπαυση στο κρεβάτι, η έλξη του δέρματος και η χειρουργική παραμένουν οι συνηθισμένες μορφές θεραπείας. Ωστόσο, στις εθνικές οδηγίες κλινικής πρακτικής δίνεται λιγότερη έμφαση στις φαρμακολογικές και χειρουργικές θεραπείες. Η θεραπεία αποσυμπίεσης σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει τέντωμα της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιώντας τραπέζι έλξης ή παρόμοια μηχανοκίνητη συσκευή, με στόχο την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη ή/και τον πόνο στα πόδια», όπως αναφέρει ο Φυσικοθεραπευτής – Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab και προσθέτει:

«Η αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης είναι ένας τύπος θεραπείας έλξης που εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη σε μια προσπάθεια να επιφέρει πολλά θεωρητικά οφέλη, όπως: Δημιουργεί μια αρνητική ενδοδισκική πίεση για να προωθήσει την ανάσυρση ή την επανατοποθέτηση του υλικού του δίσκου με κήλη ή δισκική προβολή.

Επίσης δημιουργεί μια χαμηλότερη πίεση στο δίσκο που θα προκαλέσει εισροή θεραπευτικών θρεπτικών ουσιών και άλλων ουσιών σε αυτόν. Η θεραπεία αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία πολλών συμπτωμάτων και καταστάσεων.

Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

  • Διαρκή πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα
  • Ισχιαλγία που αναφέρεται σε πόνο, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα που εκτείνεται κάτω
    από το πόδι – Διόγκωση ή κήλη σπονδυλικών δίσκων
  • Εκφυλιστική νόσο του δίσκου
  • Σύνδρομο οπίσθιας όψης (φθαρμένες σπονδυλικές αρθρώσεις)
  • Ασθενείς ή τραυματισμένες ρίζες νωτιαίου νεύρου

Πώς εκτελεί ένας ειδικός σπονδυλικής στήλης τη θεραπεία αποσυμπίεσης;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς ξαπλώνουν εντελώς ντυμένοι με το πρόσωπο προς τα επάνω ή προς τα κάτω σε ένα
μηχανοκίνητο τραπέζι με ένα κινούμενο κάτω μέρος.

Ο ειδικός τοποθετεί ένα λουρί γύρω από τους γοφούς του ατόμου με ένα άλλο τοποθετημένο γύρω από τον κορμό. Το πάνω μέρος του τραπεζιού παραμένει σε σταθερή θέση, ενώ το κάτω μέρος, στο οποίο είναι συνδεδεμένος ο ασθενής, γλιστρά εμπρός και πίσω για να παρέχει τη συγκεκριμένη έλξη και χαλάρωση που χρειάζεται ο ασθενής και δημιουργεί αρνητική πίεση στο μεσοσπονδύλιο δίσκο δίνοντας λύση στα προβλήματα δισκοπάθειας και ριζίτιδας.

Κατά τη διάρκεια ή μετά από αυτή τη διαδικασία, ο ασθενής θα πρέπει να αισθάνεται τέντωμα στη σπονδυλική στήλη χωρίς πόνο στη μέση. Η θεραπεία αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης διαρκεί 30-45 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί συνεχή θεραπεία για πέντε έως επτά εβδομάδες.

Τέλος, μπορεί να μην αποδειχθεί χρήσιμη για άτομα με κατάγματα, όγκους, προχωρημένη οστεοπόρωση, μεταλλικά εμφυτεύματα στη σπονδυλική στήλη και έγκυες γυναίκες», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

Διαβάστε επίσης 

Η έλλειψη εμβολίων για τη χολέρα θα διαρκέσει έως το 2025 – Έξαρση κρουσμάτων

Λευκές κηλίδες στα νύχια: Τι σημαίνουν και πώς να απαλλαγείτε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.