Λευκές κηλίδες στα νύχια: Τι σημαίνουν και πώς να απαλλαγείτε

Όπως τα μαλλιά και το δέρμα μας, τα νύχια αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Περιέχουν την πρωτεΐνη γνωστή ως άλφα-κερατίνη που λειτουργεί ως πολυμερές για να παρέχει μια προστατευτική επίστρωση για το δέρμα μας. Ακριβώς όπως τα μαλλιά σας (τα οποία είναι φτιαγμένα με την ίδια πρωτεΐνη), τα νύχια μπορούν να είναι προέκταση της συνολικής υγείας, που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να τα φροντίζουμε.

Τι είναι οι λευκές κηλίδες στα νύχια;

«Οι λευκές κηλίδες (λευκονυχία) ορίζονται από τις εναποθέσεις κερατίνης στην πλάκα των νυχιών», εξηγεί στο realsimple.com ο Paul Jarrod Frank, MD, δερματολόγος διασημοτήτων στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του The Pro-Aging Playbook. Όπως λέει, η λευκωνυχία μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως λευκές γραμμές κατά μήκος (εγκάρσια ή ραβδωτά λευκονυχία) ή προς τα κάτω (διαμήκη λευκωνυχία) του νυχιού.

Τι προκαλεί τις λευκές κηλίδες;

Σε αντίθεση με την άποψη ότι οι λευκές κηλίδες οφείλονται σε ανεπάρκεια ασβεστίου, σύμφωνα με τους ειδικούς πιο πιθανές αιτίες για τα λευκά σημάδια στα νύχια μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό ή σε κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι η ανεπάρκεια βιταμινών ή κάποια πάθηση.

Τραυματισμός

Μερικές φορές, όταν το δάχτυλο του ποδιού πιέζεται πολύ, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το νύχι σπάνε και το αίμα που διαρρέει προκαλεί μώλωπες.

Άλλες φορές, το τραύμα μπορεί να προκαλέσει μια λευκή κηλίδα ή ράβδωση που ονομάζεται λευκονυχία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν χτυπήσετε το δάχτυλο του ποδιού π.χ. σε μια καρέκλα ή εάν τρίβεται σε στενά παπούτσια.

Τα σημάδια αυτά δεν είναι ανησυχητικά, αλλά επειδή τα νύχια των ποδιών αργούν να αναπτυχθούν, μπορεί να έχετε λευκά σημάδια για 9 έως 12 μήνες.

Διατροφικές ελλείψεις

Τα λευκά σημάδια στα νύχια μπορεί να σας προειδοποιούν ότι δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Η σιδηροπενική αναιμία και η έλλειψη ψευδαργύρου μπορούν να προκαλέσουν λευκά σημάδια στα νύχια, σύμφωνα με τους κλινικούς δερματολόγους στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Εάν έχετε έλλειψη σιδήρου, πιθανότατα θα παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα νωρίτερα, όπως κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Εάν έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, μπορεί να αντιμετωπίζετε απώλεια όρεξης και βάρους.

Τα νύχια που έχουν λευκά σημάδια λόγω ανεπάρκειας ψευδαργύρους, είναι συχνά λεπτά και εύθραυστα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε λευκές αυλακώσεις και διπλές γραμμές, αλλά και κοιλονυχία (στρέβλωση των νυχιών προς τα επάνω και δημιουργία μιας κοίλης εσωτερικής επιφάνειας).

Μύκητες

Ένας κοινός μύκητας των νυχιών που προκαλεί ονυχομυκητίαση μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Το πρώτο σημάδι της μόλυνσης μπορεί να είναι τα λευκά σημάδια στα νύχια.

Η μόλυνση μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί στο κρεβάτι των νυχιών. Τα νύχια των ποδιών μπορεί να φαίνονται ξεφλουδισμένα και στη συνέχεια να γίνονται παχιά και εύθραυστα.

Θεραπεία

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία που προκαλέι τα άσπρα σημάδια στα νύχια.

Αλλεργική αντίδραση

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το βερνίκι ή το προϊόν νυχιών που πιστεύετε ότι μπορεί να ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση. Εάν συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης μετά τη διακοπή της χρήσης των προϊόντων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μύκητες

Κάποιο αντιμυκητιασικό φάρμακο είναι η πιο κοινή θεραπεία για την αντιμετώπιση των μυκήτων και πολλοί γιατροί θα συνταγογραφήσουν πιθανόν και τοπική αντιμυκητιασική κρέμα. Ο μέσος χρόνος θεραπείας είναι τρεις μήνες και είναι σημαντικό να την ακολουθήσετε όπως ακριβώς σας έχει συμβουλέψει ο γιατρός σας.

Τραυματισμοί στα νύχια

Οι περισσότεροι τραυματισμοί στα νύχια χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Καθώς το νύχιμεγαλώνει, ο τραυματισμός μετακινείται προς τα πάνω και με τον καιρό, οι λευκές κηλίδες στα νύχια θα εξαφανιστούν εντελώς.

Καλλυντικές θεραπείες

Εάν ο αποχρωματισμός των νυχιών είναι ενοχλητικός ή αναζητάτε έναν προσωρινό τρόπο να τον καλύψετε μπορείτε να χρησιμοποιήστε κάποιο βερνίκι νυχιών. Το βερνίκι νυχιών στο χρώμα του δέρματος είναι ένας φυσικός τρόπος για να κρύψετε τα λευκά σημάδια στα νύχια.

Πώς να τα αποτρέψετε

Για να διατηρήσετε τα νύχια καθαρά, ο Δρ Frank, προτείνει να τα διατηρείτε ενυδατωμένα (το έλαιο επιδερμίδας κάνει θαύματα), να αποφεύγετε το δάγκωμα και άλλες βλαβερές συμπεριφορές και να κάνετε ένα διάλειμμα ανάμεσα στα μανικιούρ, ιδιαίτερα σε αυτά που περιλαμβάνουν ξύσιμο, τζελ και ακρυλικά.

“Δοκιμάστε δύο εβδομάδες, μια εβδομάδα άδεια εάν είστε επιρρεπείς και επιμείνετε σε ινστιτούτα νυχιών που χρησιμοποιούν αποστειρωμένα εργαλεία. Εάν υποψιάζεστε ότι οι κηλίδες είναι αποτέλεσμα αλλεργίας, μπορεί επίσης να θέλετε να αποφύγετε το βερνίκι νυχιών ή την κόλλα, ανάλογα με το τι κάνετε είμαι αλλεργικός», λέει ο Δρ Frank.

Διαβάστε επίσης 

Πονοκέφαλος, ημικρανία και ορμόνες στην εμμηνόπαυση – 4 προτάσεις για να αισθανθείτε καλύτερα

Γιατί είναι σημαντική η προληπτική κολονοσκόπηση;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.