Ξεκινά κλινική δοκιμή του καθολικού mRNA εμβολίου κατά της γρίπης

Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός πειραματικού καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης ξεκινά στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

Η κλινική δοκιμή φάσης 1 θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ανοσολογική απόκριση που προκαλεί το εμβόλιο, το οποίο προς το παρόν είναι γνωστό ως 1ssF-3928 mRNA-LNP. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του NIAID, στη δοκιμή θα συμμετάσχουν 50 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 49 ετών.

Πώς θα πραγματοποιηθεί η κλινική δοκιμή

Οι επιστήμονες θα χωρίσουν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Κάθε εθελοντής θα λάβει διαφορετική δόση του πειραματικού εμβολίου (10, 25 και 50 μικρογραμμάρια) ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να προσδιορίσουν την βέλτιστη δοσολογία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα εμβολιάσουν δέκα εθελοντές με τη βέλτιστη δόση.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα αξιολογηθούν για να ελεγχθεί η ανοσολογική απόκριση και η ασφάλεια του εμβολίου. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους εθελοντές ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό τους για να αξιολογήσουν την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προστασία που προσφέρει το εμβόλιο.

Η επικράτηση διαφορετικών στελεχών γρίπης κάθε χρόνο καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη καθολικών αντιγριπικών εμβολίων.

Τα υπαρκτά προβλήματα

«Κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης, οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να προβλέπουν ποια στελέχη είναι πιθανό να είναι πιο κοινά κατά τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια να επιλέγουν τρία ή τέσσερα από αυτά τα στελέχη για να συμπεριληφθούν στο επόμενο εμβόλιο», αναφέρει το NIAID στην ανακοίνωσή του.

Αυτό καθιστά την ανάπτυξη εμβολίων μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα κυρίαρχα στελέχη του ιού μπορεί να μεταλλαχθούν, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης που θα προστατεύει από διάφορα στελέχη του ιού, ενώ παράλληλα θα ενισχύει την ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός ο νέος τύπος εμβολίου θα εξαλείψει επίσης την ανάγκη για ετήσιο εμβολιασμό.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτική πλατφόρμα για τους φοιτητές Ιατρικής με εικονικούς ασθενείς

Καθηγητής ζει εδώ και 74 ημέρες κάτω από το νερό – Ερευνητές μελετούν την υγεία του και τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.