Καθηγητής ζει εδώ και 74 ημέρες κάτω από το νερό – Ερευνητές μελετούν την υγεία του και τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού

«Ο κύριος βαθιά θάλασσα» είναι το παρατσούκλι του καθηγητή, που ζει εδώ και 74 ημέρες κάτω από το νερό. Ο Αμερικανός ερευνητής κατέρριψε το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής κάτω από το νερό χωρίς αποσυμπίεση.

Ο Joseph Dituri έχει περάσει περισσότερες από 74 ημέρες στον βυθό μιας λιμνοθάλασσας, σε βάθος 9 μέτρων, στο Key Largo της Φλόριντα.

Και δεν σκοπεύει να σταματήσει ακόμα. Την Κυριακή, είπε ότι θα μείνει στο Jules’ Undersea Lodge για τουλάχιστον 100 ημέρες.

«Η περιέργεια με οδήγησε εδώ», είπε. «Ο στόχος μου από την πρώτη μέρα ήταν να εμπνεύσω τις επόμενες γενιές, να μιλήσω με επιστήμονες που μελετούν την υποθαλάσσια ζωή και να μάθω πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σε ακραία περιβάλλοντα», πρόσθεσε.

Ένα νέο ρεκόρ

Το προηγούμενο ρεκόρ για τις περισσότερες ημέρες παραμονής κάτω από το νερό σε πίεση περιβάλλοντος (73 ημέρες) έγινε από δύο καθηγητές το 2014 στην ίδια περιοχή του Key Largo.

Σε αντίθεση με ένα υποβρύχιο, το καταφύγιο δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία για να ρυθμίσει την αυξημένη υποβρύχια πίεση.

Ο καθηγητής Dituri -ο οποίος έχει το παρατσούκλι Dr Deep Sea («κύριος βαθιά θάλασσα»)- ξεκίνησε την αποστολή του την 1η Μαρτίου στο Jules’ Undersea Lodge, ένα μικρό δωμάτιο που βρίσκεται στον πυθμένα της λιμνοθάλασσας.

Πήρε το όνομά του από τον Ιούλιο Βερν, ο οποίος έγραψε το γνωστό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Για το πρότζεκτ, που ονομάζεται Project Neptune 100, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα μελετά πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στη μακροχρόνια έκθεση σε ακραία πίεση.

Συνεχίζει τα καθήκοντά του

Οι ερευνητές μελετούν την υγεία του 55χρονου, καθώς και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της τόσο μεγάλης απομόνωσης και εγκλεισμού, πραγματοποιώντας μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις.

Όμως ο χρόνος του κάτω από το νερό δεν τον έχει κρατήσει μακριά από τα καθηγητικά του καθήκοντα. Ο καθηγητής Dituri -ο οποίος επίσης υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό επί 28 χρόνια- διδάσκει τα μαθήματα βιοϊατρικής μηχανικής του στο Διαδίκτυο ενώ ζει στη λιμνοθάλασσα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Για να είναι απασχολημένος, ο καθηγητής ξυπνά στις 05:00 κάθε μέρα για να ασκηθεί. Παραμένει χορτάτος τρώγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως αυγά και σολομό, τα οποία μπορεί να κρατήσει ζεστά με τον φούρνο μικροκυμάτων του.

Και ενώ η υποβρύχια παραμονή του έχει αποδειχθεί πρωτοποριακή, είναι ενθουσιασμένος που θα επιστρέψει σε ορισμένες δραστηριότητες πάνω από το έδαφος.

«Αυτό που μου λείπει περισσότερο από το να είμαι στην επιφάνεια είναι κυριολεκτικά ο ήλιος», είπε στο Associated Press.

Διαβάστε επίσης

Οι μισές από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου χάνουν το νερό τους – Ποιες ελληνικές λίμνες βρίσκονται «στο κόκκινο»

10 δοκιμασμένοι τρόποι για να σταματήσετε το κλάμα ενός μωρού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.